Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 18. 15:20

Újabb belvárosi palota fiatalodott meg a Stefánián

Lekerültek az állványok a felújítást követően a Stefánia és a Vár utca sarkán álló Burger-házról. A patinás épület homlokzata az elmúlt hónapokban teljesen megfiatalodott.

Hirdetés

Az 1879-es nagy szegedi árvíz után, az egykori vár helyén épültek 1883–84-ben azok az eklektikus stílusú polgárházak, amelyek felújítását tavaly ősszel kezdték meg.

A két örökségvédelem alatt álló épülettel szeptemberben egy olyan rekonstrukciós program kezdődött, amelynek célja, hogy a patinás belvárosi épületek homlokzatai teljesen megújuljanak.

Elsőként – a Hangoskönyvtárnak is helyet adó – Politzer-ház tetőszerkezete, homlokzata és nyílászárói újultak meg, most pedig befejeződött a szomszédos épület felújítása is.

A Vár utca sarkán lévő telket 1882-ben vásárolta meg Burger Alajos „miniszteri uradalmi inspektor.” A következő évben elkezdték a polgári ház építését, 1884-től pedig már üzleteket és lakásokat béreltek benne. Az épületről az első ismert fotót Keglevich Emil készítette az 1897 körül.

A két épület homlokzata az elmúlt évtizedekben alaposan megkopott, ám most a felújítással visszanyerték régi pompájukat.

A Stefánián álló két polgárház összesen 160 millió forintból született újjá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Stefánia védett épület rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés