Hirdetés
Szegeden 2019. február 16. 08:17 Forrás: Szegedi Tükör

Mezítlábas képeken őrzi Szeged közelmúltját Jenő bácsi

Szeged utóbbi harminc évéből nem tudnánk olyan rendezvényt mondani, amelyen Kószó Jenő ne lett volna ott, és ne örökítette volna meg. És ha mindez nem lenne nagy teljesítmény, nyugdíjas olvasónk otthonában albumba is rendezi a precízen feliratozott felvételeket. Várostörténeti sorozatát a Szegedi Tükör olvasói emlékeivel folytatja.
Hirdetés

Nyolcvankilenc évesen is fiatalos lendülettel tüsténkedik a házi archívuma polcai között, hogy a gondosan archivált albumok közül előhúzza a megfelelőt Kószó Jenő. Az sem zavarja, hogy ötvenkilenc éve lakik a Kálvin téren, ott is a negyedik emeleten. Azt mondja, a lépcsőjárás is karbantartja. Nyugdíjas olvasónkat, mert harminc éve az össze városi rendezvényre elmegy és dokumentál, Fényképezgetőnek hívják. Az eseményeket a kapcsolódó újságcikkekkel és kiadványokkal együtt gondosan elteszi, a történéseket percre pontosan rögzíti. Azt mondja, mezítlábas fényképeket készít.

Olvasónk feliratozta: 2004. augusztus 1. Havasboldogasszony búcsú Alsóvároson. A püspöki mise és a kormenet után Gyulay Endre megyés püspök és Botka László polgármester avatja fel Bálint Sándor bronz mellszobrát (archív fotók: Kószó Jenő)

Az első saját gép

Amikor negyvenegy év után 1991-ben nyugdíjba ment a kendergyárból, az igazgató Jenő bácsi fiától tudakolta, milyen ajándéknak örülne az ünnepelt igazán. Így végül egy automata fényképezőgéppel lepték meg a kollégái.

Rátkai Sándor utolsó papucskészítő mester 94 éves korában. Munkácsy utca 5., 2008. augusztus 15. kedd

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen vagy a 06-30/830-6459-es telefonszámon.

– Óriási szó volt az akkor, az lett az első saját gépem. Azóta sajnos már kimúlt, egy újabbat használok. Máig papírképeket készítek – mutatja féltve őrzött masináját Kószó Jenő. – Amit ma lefényképezek, az holnap történelem! Persze biztosan találni fotós szemmel hibákat, de nálam a dokumentálás az első és legfontosabb. A filmekre és azok előhívására is sok pénzt elköltök havonta. De mert nem kávézom, nem dohányzom, nem iszom, ennyi kedvtelés bőven belefér.

Percre pontosan

Olvasónk soha nem tanult fényképezni, de jótanácsokat szívesen elfogad és hasznosít. Ezzel együtt régen is fotózta a családját és például a nyaralásaikat, de ahhoz kölcsönkérte a gyár felszerelését. Noha egy munkahelyen töltötte a több mint négy évtizedet, több fordulatot végigcsinált a szegedi kenderiparban. Dolgozott a számviteli, a műszaki és a tervstatisztikai osztályon, az újszegedi gyárban és átszervezés után annak a Béke utcai központjában is. Precíz emberként név szerint emlékszik a kollégáira, akikről sok fényképet rendezett az albumaiba, ezek mellé is odagépelte a dátumot és alkalmat, sőt a fotós nevét is. Mosolyogva mondja, hát ennyire bogaras. És nevetve azt is hozzáteszi, a régi munkatársak, amikor írnak neki, pontosan odaírják neki azt is, melyik pillanatban gondoltak rá.

Az Anna fürdő felújítása. A régi Anna-kút, a másikat éppen felújítják a MÁV-igazgatósággal szemben 2004. augusztus 18-án

Képek ajándékba

A Közéleti Kávéház, Barna Gábor, Zombori István és Novák István köteteibe, sőt a Gregor Józsefről megjelent albumba is bekerült fotója. Büszkén mutatja, hogy csak az ópusztaszeri emlékparkról huszonnégy albumot állított össze. Úgy kezdődött, hogy a fiáékat elkísérte Ópusztaszerre építőtáborba: akkor ásták ki a romokat a hetvenes évek elején. Onnantól fogva Kószó Jenő mindent dokumentált, a Feszty-körkép restaurálását, az emlékpark átadásán át a körképesek világtalálkozójáig képalapokkal névjegykártyákkal, dedikációkkal kiegészítve.

Az Anna-kút mögötti épület felújítása 2004 áprilisában. A három pavilon: jegy, újság, pékáru

Kószó Jenő nemcsak képeket készít, hanem hangfelvételekkel is dokumentál. 2003-ból őrzi például Gregor József Vaszy Viktor sírjánál, a karmester, zeneszerző születésének századik jubileumán a sírjánál elmondott beszédét. A basszista szavait két nap alatt leírta a magnó alapján, és legközelebbi találkozásukkor átadta a fényképpel együtt. A Fényképezgető nemcsak magának hívja elő a fotóit, hanem a szereplőknek is igyekszik eljuttatni belőle egyet-egyet. 2006-ban az operaénekesről az utolsó fellépése után is készített fotót Bottkáné Égető Mária társaságában. Büszkén lapozza fel kincsei között, hogy Bálint Sándor mellszobrának avatását is megörökítette. Hozzáteszi, a néprajztudós is alsóvárosi parasztcsaládból származott, éppen úgy, mint ő.

1998. július 25. szombat délelőtt 10 óra: Anna-kúti megemlékezés és „keresztelő”. A vasutas zenekar játszik

Dombai Tünde

(Folytatjuk)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Az én Szegedem helytörténet Szegedi Tükör Kószó Jenő