Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. február 15. 23:16 Forrás: MTI

Rendkívüli állapotot hirdet Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

Az Egyesült Államok elnöke így kerüli meg a kongresszust, hogy előteremthesse a szükséges pénzt a határfalra.

Hirdetés

„Aláírom a rendkívüli állapotot, ilyet már korábban is sokszor aláírtak, 1977 óta más elnökök is hirdettek rendkívüli állapotot”

– fogalmazott Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián. 

Az elnök szerint nem egyszerűen azért kell megépíteni a falat az amerikai-mexikói határon, mert ez szerepelt a választási ígéretei között, hanem mert

a déli határokon keresztül „kábítószerek, emberkereskedők és bűnöző bandák ömlenek az országba”. Hozzátette: „nem ellenőrizzük a határainkat”.

Később, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

„ahol nincsenek államhatárok, ott nincs állam sem”. 

Donald Trump szerint nemzetbiztonsági válság van a déli határon, és ezt mindenki tudja, majd kiemelte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Chuck Schumer a demokraták kisebbségi szenátusi frakcióvezetője nevét. 

Trump arra számít, hogy döntését bírósági úton támadják majd meg. Szerinte

a kormányzat veszíteni fog, azután a fellebbviteli bíróságon is veszít, de az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságra kerül majd, és ott a kormányzatnak adnak majd igazat.

Utalt az egyes országokra vonatkozó átmeneti beutazási tilalomról szóló korábbi elnöki rendeletére, amit szintén megtámadtak, de végül a legfelsőbb bíróság a kormányzatnak adott igazat. 

Az elnök megerősítette azokat a péntek reggeli sajtóértesüléseket, amik szerint a falépítésre szánt pénzt részben a védelmi minisztérium költségvetéséből csoportosítja át. Szerinte néhány tábornok szerint a falépítés fontosabb, mint azok a célok, amikre a minisztérium egyébként költené az átcsoportosított összeget. 

A sajtókonferencia közben, amikor beszéde után az elnök már a kérdésekre válaszolt, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Twitteren tette közzé azt a fekete-fehér fotót, amin Trump aláírja a rendkívüli állapot kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet (és ami cikkünk fent látható borítóképe).

A demokraták minden eszközzel fel fognak lépni ellene

Az elnök sajtókonferenciája után percekkel a Demokrata Párt két kongresszusi vezetője, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető bejelentette:

a kongresszusban és a bíróságokon minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vesznek az elnök tervének megakadályozására.

A két politikus szerint a rendkívüli állapot törvényellenes és megfosztja a kongresszust a költségvetési kiadások ellenőrzésének jogától.

„A kongresszus nem hagyhatja, hogy az elnök megtépázza az alkotmányt”. 

Közös közleményében Pelosi és Schumer megismételte korábbi álláspontját, miszerint a déli határokon nincs rendkívüli állapot. Sürgették republikánus kollégáikat is, hogy lépjenek fel az elnöki döntés ellen. Mitch McConnell a szenátus republikánus többségének vezetője azt hangoztatta:

Donald Trump döntése előrelátható és érthető válasz a demokraták obstrukciójára.

Néhány republikánus politikus ugyanakkor már jelezte elégedetlenségét. Rand Paul kentuckyi szenátor Twitteren közölte, hogy bár ő is híve az erőteljes határvédelemnek és a határfal egyes helyeken történő megépítésének is, de szerinte nem mindegy, hogy ez hogyan történik meg. A rendkívüli állapot kihirdetését, mint alkotmányon kívüli elnöki intézkedést, elszomorítónak ítélte.

Twitteren minősítette hibának az elnök lépését Susan Collins Maine állam republikánus szenátora is. 

Közben New York állam ügyésze jelezte, hogy jogi úton támadja meg a rendkívüli állapot kihirdetését.

„Nem fogjuk eltűrni e hatalmi visszaélést, a rendelkezésünkre álló összes jogi eszközzel ellen fogunk állni”

– írta közleményében Letitia James demokrata ügyész. 

Per indítását helyezte kilátásba Gavin Newsom, Kalifornia állam kormányzója is. A demokrata párti politikus közleményben szögezte le, hogy szerinte Trump elnök gyártja a válságot, azért, hogy kiforgassa az alkotmányt. A kormányzó országos szerencsétlenségnek nevezte a rendkívüli állapot kihirdetését és leszögezte:

„üzenetünk a Fehér Háznak egyszerű és világos: Kaliforniával a bíróságon találkozhat”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Mexikó migráció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés