Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Színes, szélesvásznú tanmese a nádszálbörtönbe zárt szépségről és a Mocsárpribékről
Művház 2019. február 15. 12:45

Színes, szélesvásznú tanmese a nádszálbörtönbe zárt szépségről és a Mocsárpribékről

Képriport
Ma mutatják be a Nagyszínházban Litvai Nelli Világszép Nádszálkisasszony című zenés mesejátékát. A látványos gyerekdarabot egy részben, élő zenével és a színház tánckarának közreműködésével Baksa Imre állította színpadra.

Hirdetés

Barnák László főigazgató elmondta, a színház missziójának tekinti hazai szerzők műveinek bemutatását, ezért esett a választás a Szaffi után egy szintén magyar mesére.

Fábri Géza zeneszerző jegyzi az előző évadokban bemutatott Rózsa és Ibolya, valamint a Pipás Pista című darabok zenéit is, ezúttal pedig keleties népzenei világot szólaltat meg olyan különleges hangszerek segítségével, mint például a dutár.

A gyerekek így az élő zene varázsával és különleges, ritka hangszerekkel is találkozhatnak, mindez a színészek játékával és az intenzív látványvilággal garantáltan ámulatba ejti őket.

– A mese fontos tanulságokat hordoz a barátságról, az igaz szerelemről, és megmutatja, hogy a barátság és a kitartás ereje átsegít bennünket a nehézségeken. Mesékre azért van szükségünk, hogy újra és újra felfedezhessük az alapvető értékeket, amelyekért érdemes megküzdenünk, az előadás szereplői pedig mindebben példát mutatnak a gyerekek számára – mondta a főigazgató.

Baksa Imre már korábban is megrendezte a darabot, a nagyszínpadi megvalósítás azonban újragondolásra késztette, új alapokra helyezte az ismert mese színpadra állítását. Érdekesség, hogy a jelmezeket Fodor Annamária színésznő tervezte, aki korábban maga is játszotta Világszépe szerepét.

A címszerepet alakító Vas Judit Gigi szerint a darab az élet legfontosabb kihívásait, döntési helyzeteit sorakoztatja fel, amelyekkel mindenki szembetalálja magát élete során, és ahogy a mesében, úgy az életben is érdemes hinni abban, hogy a jóság végül győzedelmeskedik.

Az előadás a vágyott szépség egyszerű oldalát mutatja meg annak érdekében, hogy már az egészen pici gyerekekben is tudatosuljon, hogy a legfőbb értékek a külsőségek mögött rejlenek.

– A gyerekek nagyon őszinték, minden helyzetben azonnal reagálnak, kifejezik tetszésüket, az érzéseiket. Ha az előadással sikerül nekik adnunk valamit, ők a leghálásabbak, és az a szeretet, amit tőlünk kapunk, minden mással összehasonlíthatatlan –  mondta a színésznő.

Vicei Zsoltot összesen öt szerepben láthatjuk a darabban, ötször jön be a színpadra, minden alkalommal más karaktert elevenít meg.

– Varázslatos világot teremtünk a színpadon, az előadás végig izgalmas, feszes tempójú, remek zenével. Alapvetően gyerekdarab, de a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást kínál a produkció, van benne egy-két olyan kiszólás is, amit a felnőtt kísérőknek szánunk, ők fogják érteni.

A mese története szerint a világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén sötétség uralkodik. Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világszépének napközben a mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja.

Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy kiszabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt.

A királyfi előtt hosszú út áll – a Föld kapujába és a Nap pitvarába is el kell mennie –, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat.

(Fotó: Rafai Gábor)

A szegedi darabban Visei Zsoltot, Poroszlay Kristófot, Ferencz Nándort, Vas Judit Gigit, Csorba Katát, Molnár Erikát, Sziládi Hajnát Udvari-Kardos Tímeát láthatják a nézők.

A jelmezek Fodor Annamária, a díszletek pedig Ondraschek Péter munkái.

A darabot a mai bemutató után március végéig még huszonhárom alkalommal láthatják kicsik és nagyok.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült fotógalériánkat.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Szegedi Nemzeti Színház Baksa Imre Világszép nádszálkisasszony
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés