Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. február 14. 21:33 Forrás: MTI

A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája hétezer fontért kelt el

Az 2,5 millió forint.

Hirdetés

A kézzel írott, 230 éves üdvözletet eredetileg 300-400 font, vagyis mintegy 108 ezer–145 ezer forint közötti kikiáltási áron kínálta a Hansons aukciósház egy derbyshire-i árverésen. A kártya végül hétezer fontot ért egy londoni vásárlónak – írta a BBC News csütörtökön.

Az 1790-es keltezésű szerelmes üdvözletet Jakki Brown vásárolta meg, egy londoni üdvözlőlap-magazin főszerkesztője.

Mint elmondta, nagyon izgatott volt, nehogy más vigye el előle a kártyát. „Számomra ez a Valenti-napi üdvözlet gyönyörű példája egy el nem múló brit hagyománynak. Sohasem válok meg tőle” – hangsúlyozta.

Charles Hanson, az aukciósház vezetője elmondta, hogy akkor bukkant a különlegességre, amikor egy 1949 és 1990 közötti, a viktoriánus és a György-korszakból származó kártyagyűjtemény darabjait becsülte fel.

„Isten veled édes galambom. Csak a tiéd a szerelmem. És ha nem leszel az enyém, sohasem találok nyugtot” – írta az egykori szerelmes a kártyán, amely Hanson szerint a világ legrégebbi fennmaradt Valentin-napi üdvözlete.

A legkorábbi angol nyelvű Valentin-napi levél 1477-ből származik.

Nagy-Britanniában a 17. századtól ünneplik a Valentin-napot. A 18. század közepétől már közkeletű szokás volt, hogy a barátok, szerelmesek kis ajándékkal vagy kézírásos üzenettel fejezték ki egymáshoz való ragaszkodásukat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anglia árverés Valentin-nap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés