Hirdetés
Művház 2019. február 14. 15:41 Forrás: Szegedi Tükör

Boncz Ádám: Ahogy felénk mondják, csillivilli-konfetti-brillanti

A szegedi Boncz Ádám – akinek gyermekkora óta a színház a mindene – több mint tíz éve él és játszik New Yorkban. Most hazajött Szegedre, és február 18-án sok minden mellett arról is mesél a Közéleti Kávéház estjén, hogy hogyan készül egy színházi előadás Amerikában.
Hirdetés
Hirdetés

„Kölyökkoromban a színház nekem sosem hétkor kezdődött, hanem már jóval előbb, délután, amikor elkezdett az egész család izgatottan készülődni az este ünnepére. Sőt, néha már hetekkel a nagy nap előtt ki voltak téve a jegyek az étkezőasztalra, diszkrét emlékeztetőként, hogy azért van fény az alagút végén” – írja Boncz Ádám a Broadway a Bonczasztalon című blogjában.

A blogjában ír arról is, hogy amikor megérkezett New Yorkba, mint minden messziről jött színházi ember, ő is valahogy a Broadway közelébe akart férkőzni, bár valójában nem is igazán tudta, mit is jelent ez.

Boncz Ádám (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

„A fények városába szédült alföldiként azt gondoltam, minden nagyon profi, drága és hangos, ahogy mifelénk mondják, csillivilli-konfetti-brillanti előadás: Broadway. Ebben persze volt valami naiv igazság, de gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a dolog ennél azért sokkal összetettebb” – írja a blogjában.

Egy jellegzetes New York-i lépcsőn (fotó: Sipos Judit)

Boncz Ádám tizenhét évesen lépett először színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban, A Janika című előadásban Valló Péter rendezésében. Majd játszott a Teljes napfogyatkozásban, az Anconai szerelmesekben és a Hegedűs a háztetőnben, Gregor József partnereként.

A Sorstalanság New York-i színházi előadásban

Aztán jött a külföldi megmérettetés. A London Academy of Music and Dramatic Arts kurzusának elvégzése után, 2007-ben felvételt nyert a legendás New York-i Lee Strasberg Theater and Film Institute-ba, ahol olyan mesterektől tanulhatott, mint Paul Calderon (Ponyvaregény, Öreg halász és a tenger) vagy Geoffrey Horne (Híd a Kwaii folyón).

Az iskola elvégzése óta New York színházaiban játszik, valamint producerként is tevékenykedik. A tengeren túl színészként láthatta a közönség számos színdarabban, többek között a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanságából készült monodráma New York-i ősbemutatójának főszereplőjeként, amit producerként is jegyezett. Alakításáért New York Innovative Theatre Awards-ra jelölték. Az általa producerként létrehozott előadásokat bemutatták többek között a nemzetközi hírű Edinburgh Fringe Festivalon, a New York Fringe Festivalon, valamint tavaly ő volt az egyik fő szervezője az első New York-i Magyar Színházi Fesztiválnak is.

Jelenleg a Nikolett Pankovits Banddel közös jazzes-verses estjükkel járják a világot: felléptek már Spanyolországban, Svájcban és legutóbb a New York-i Lincoln Centerben is.

Kulisszákon innen, tengeren túl – Beszélgetés Boncz Ádámmal

Időpont:
február 18., hétfő 18 óra.
Helyszín: Városháza, házasságkötő terem.
Beszélgetőtársak: Czenéné Vass Mária és Kovács Ágnes, a Szegedi Színházpártolók Társaságának alapító tagjai.
Témák: tengeren túli színészsors, New York színházi struktúrája, kultúrákat összekötő színházi projektek, hogyan készül egy színházi előadás Amerikában, milyen Amerikában a casting, Broadway és Off-Broadway.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boncz Ádám Közéleti Kávéház New York színház Szegedi Tükör