Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 14. 15:09

Szegeden nem maradhat utcán a szemét

Csak mindennapi csatározások után kapja vissza a szolgáltatásért járó pénzösszegeket az országos kukaholdingtól a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft – hangzott el a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság csütörtöki ülésén. A cég ennek ellenére el tudja látni a feladatát.

Hirdetés

A Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjához pályázik a Szegedi Vízmű Zrt. az önkormányzattal közösen, hogy megvalósulhasson a Tisza Lajos körút egy fontos szakaszának (Boldogasszony sugárút–Korányi fasor között) ivóvízhálózati rekonstrukciója. A kivitelezési munkálatok becsült összege 74 millió forint, a pályázat benyújtási határideje február vége. A végéhez közeledő „Zöld város kialakítása a szegedi Ligetben” című projektben szerepel egy úgynevezett infópont kialakítása, amely elsősorban az Erzsébet-ligetben felújított szabadtéri színpad működéséhez köthető. Feladata főként az lesz, hogy az ott dolgozó munkatárs információkkal lássa el a Szegedi Szabadtéri Játékok iránt érdeklődőket. Ezért adja át a város a közel öt négyzetméter alapterületű helyiséget a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. részére.

A bizottsági ülésen Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatást tartott a cég jelenlegi helyzetéről. Mint ismert, mióta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – vagy ahogy az átlagember nevezi, kukaholding – szedi be a lakosságtól szemétszállítási díjat, folyamatos vitában állnak a felek az elszámolás miatt. Az ügyvezető emlékeztetett arra, több nagy szemétszállító cég, és ezeken keresztül települések kerültek bajba, mert a kukaholding lényegében kivéreztette őket. Így járt például a gödöllői központú Zöld Híd Régió Kft., amelynek szolgáltatási területét a katasztrófavédelem vette át, ám ez körülbelül kétszer annyiba kerül, mint amennyit az eredeti szolgáltatónak kellett volna fizetni.

Jelenleg huszonnégy szolgáltató van talpon az országban, az ideálisnak egyáltalán nem nevezhető helyzetben, és köztük van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. is. Ennek egyik oka, hogy a cég az elszámolási vitákban rendszeresen kért felülvizsgálatot, és ezek elbírálása után általában megkapta a kukaholdingtól a neki járó pénzt. Egy periódus azonban kimaradt, ugyanis a tavaly áprilisi választások előtt hónapokig egyszerűen nem lehetett felülvizsgálatot kérni, így a cég kintlévősége jelentősen megugrott. Ez egy 850 millió forintos vitatott tétel, ami nagyon kellene ahhoz, hogy a kifizetések csúszása miatt felvett hitelt gond nélkül tudják törleszteni. Szerencsére a szegedi cég nem kötött megállapodást az OTP faktorálást végző cégével, ugyanis azok az önkormányzatok, amelyek ezt az utat választották, most elég nagy felárral tudják csak biztosítani a működésüket.

Koltainé Farkas Gabriella azért bizakodó, mert a kukaholdingnál tavaly év végén bekövetkezett vezetőváltás óta más személet uralkodik a központi pénzbeszedőnél. Havonta adhatnak le számlát, és ha csúszással is, de visszakapnak annyi pénzt, amennyi a működés biztosításához elegendő. Hátrány viszont, hogy nincs lehetőség fejlesztésre, és ezt nem pusztán a pénzszűke okozza, hanem az is, hogy erre engedélyt kell kérni a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től. A cég pénzügyi helyzetét egyensúlyban tartják tehát, ám az állami cégtől való szakmai és anyagi függés rengeteg problémát okoz továbbra is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kuka Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szemét szemétszállítás Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés