Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 14. 07:47

Kortárs orosz színpadi road movie: a gyilkos már betette a lábát a Kisszínházba

Népszerű fiatal művészek főszereplésével mutatják be márciusban azt a színpadi road movie-t, amelynek olvasópróbáit a napokban kezdték meg a Kisszínházban. A gyilkos című művet Vidovszky György állítja színpadra.

Hirdetés

Március 22-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző, Alexandr Molcsanov A gyilkos című művét főszerepben Ágoston Katalinnal és Medveczky Balázzsal.

Barnák László főigazgató elmondta, a darabválasztás célja az volt, hogy megszólítsák az ifjúságot, amelynek egyik eszköze a kortárs szöveg, népszerű fiatal színészek tolmácsolásában.

– A felnőtté válás folyamatának része, hogy számos olyan meghatározó kérdésre keresünk választ, hogy mit jelent a hit, akár önmagunkban, akár vallásos értelemben, hogy miként értelmezhető a bűn fogalma, van-e mentség rá, van-e feloldozás alóla? Ehhez társul a szerelem kusza érzelmi vihara, és a nagy kérdés, hogy sorsunk végzetszerű folyamat-e vagy döntéseink eredménye? Erről mind kendőzetlenül mesél majd a főhős és ezért lehet érdekes a kamaszok számára is.   

Kortárs orosz művet ritkán mutatnak be Magyarországon, így a szegedi színház ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az orosz irodalmat ne pusztán Csehov művei alapján ismerje a nagyközönség.
Vidovszky Görgy rendezőtől megtudtuk, a cím ellenére a darab nem torkollik gyilkosságba, de témája miatt a fiatal és az idősebb korosztály számára is egyszerre fájdalmas és nevettető színházi élményt kínál.

Maga az irodalmi mű egy újszerű, friss szöveg, amelyet hivatalosan még nem dolgoztak fel, nem játszották idehaza, ez pedig szabadságot nyújt a színpadra állításában, óriási lehetőséget rejt magában. A darab műfaji meghatározása alapján színpadi road movie.

A történet szerint pedig Andrej főiskolára jár, és 12 ezer rubelnyi kártyaadósságát úgy törlesztheti Szjékának, a kollégium vezérbikájának, hogy begyűjt egy korábbi 50 ezer rubeles adósságot vagy megöli az adóst.

Szjéka a biztonság kedvéért elküldi Andrejjel saját barátnőjét, Okszánát. A fiatalok nem örülnek sem a feladatnak, sem egymásnak, de nekivágnak az útnak, mert félnek Szjékától. Autóbuszra ülnek, stoppolnak, útitervet változtatnak, gyötrődnek, váratlan döntéseket hoznak. Mert megölni valakit mégsem olyan egyszerű.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház olvasópróba Vidovszky György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés