Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 14. 07:37

Szegedi táncosok a Credóval avatják fel a Nemzeti Táncszínház új épületét

Összesen huszonnégy előadással és kilenc premierrel várja a közönséget holnaptól március 2-ig a 2019-es Budapest Táncfesztivál, amelynek nyitógálája a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris parkban lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A fesztivál idei sztárvendége a kanadai BJM – Les Ballets Jazz de Montréal, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel.

Egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló előadással érkezik Budapestre a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, valamint először lép fel Magyarországon a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez.

A február 15-i zártkörű nyitógála után a nagyközönség először másnap veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét.

A nyilvános ünnepi esten, amelyet február 17-én megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra terveztek és építettek át, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy ötszáz nézőt fog tudni fogadni – hangsúlyozta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás új koreográfiáját, a Credót mutatja be. (Fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett új előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, drámai művét dolgozza fel. A szegedi darabot a Nemzeti Táncszínház nagytermében mutatják be február 28-án.

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta: a hitről szóló, Credo című darabot eredetileg 1968-ban mutatták be Tallinnban, nem sokkal később azonban betiltották a Szovjetunióban.

Kuriózumként egy néptáncprodukció is szerepel a fesztivál műsorán. Magyar hősök, csaták és szerelmek címmel tablószerű történelmi előadással mutatkozik be az új Nemzeti Táncszínházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a társulat vezetője.

Ertl Péter kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja keretében négy, ifjú alkotóművészek által jegyzett előadás mutatkozik be a fesztiválon a Nemzeti Táncszínház kistermében.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Juronics Tamás Nemzeti Táncszínház Szegedi Kortárs Balett

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés