Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 13. 15:47

Modern technikával szerelik fel az újszegedi szabadtéri színpadot

Nyolcvan millió forint pluszforrást biztosít az önkormányzat a szabadtéri játékoknak, hogy a felújított újszegedi szabadtéri színpadot modern műszaki technikával szerelhessék fel a nyári játékok kezdetéig.

Hirdetés

A pénteki közgyűlés előtt többek között erről is véleményt formáltak a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság tagjai ma délután, akik egyhangúlag támogatták az előterjesztést.

Az újszegedi Erzsébet-liget rekonstrukciója kapcsán – pályázati forrásból – felújították az újszegedi szabadtéri színpadot is. Ezen túl azonban a színpadhoz kapcsolódóan különféle műszaki beruházásokat is szükséges elvégezni.

Felújításra szorul többek között az elektromos hálózat, új világító tornyot kell építeni, biztonsági rendszert telepíteni és az öltözőket is be kell rendezni. Ezek a kiadások viszont az elnyert pályázati forrásból nem finanszírozhatók, azért az önkormányzat – amennyiben azt a pénteki közgyűlés is jóváhagyja – 80 millió forintos támogatást biztosít a fejlesztésekhez.

A liget színpadát július 19-én avatják fel egy szarkasztikus humorú vígjátékkal. A Don Juant pazar szereposztással állítják színpadra: Kulka János mellett Csákányi Eszter, Bodrogi Gyula és Jakab Tamás is szerepel majd a komédiában.

Támogatták a bizottság tagjai azt az előterjesztést is, amely a József Attila sugárút 39. szám alá, az egykori „kettes tanács” épületébe helyezné el a Móra-múzeum munkatársait.

A költözésre azért van szükség, mert megkezdődött a múzeum egymilliárd forintos teljes rekonstrukciója, az előreláthatóan egy évig tartó munkálatok idején pedig a dolgozók nem tartózkodhatnak az épületben.

A bizottság tagjai egyetértettek azzal a kezdeményezéssel is, hogy emléktáblát kapjon a szegedi születésű Lakó Károly zoológiai és neprajzi gyűjtő, állatpreparátor, aki az Amazonas menti őserdőket kutatta. 1960-ban bekövetkezett haláláig a Brazil Nemzeti Múzeum munkatársa volt, az ottani emlősgyűjtemény preparátoraként dolgozott.

A Lakó-emléktábla tervét Farkas Pál és Farkas Réka szobrászművészek készítették el, a szakértők pedig megvalósításra javasolták. Az emléktáblát a tervek szerint április 23-án helyeznék el az egykori Magyar Királyi Bábaképezde Londoni körúti épületére, ahol Lakó Károly született.

A kilenctagú grémium is megtárgyalta a város 2019-es költségvetésének tervezetét, amelyet a többség elfogadásra javasolt a közgyűlésnek. Három jobboldali képviselő viszont nemmel voksolt, ők több módosító javaslatot is beadtak a büdzséhez.

Képünk illusztráció   

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság liget Lakó Károly Móra Ferenc Múzeum szabadtéri színpad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés