Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. február 13. 13:09 Forrás: faktor.hu

Emelkedik a liszt és a péktermékek ára

Előreláthatóan körülbelül 6 százalékkal emelkedik majd a liszt ára, ami 5 forintos növekedést jelent kilónként. Ez minden bizonnyal a pékárukra árára is hatással lesz majd.

Hirdetés

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy az áremelést több malom még februárban meglépi, néhányan pedig március elején emelnek majd.

A malmok legutóbb tavaly novemberben emeltek, akkor 7-8 százalékkal drágult a liszt ára. Az emelkedést a gabona árának drágulása okozta, novemberben egy tonna búza 58 ezer forint körül volt. Ez az ára mára már elérte a 62 ezer forintot, 8 százalékkal a minimálbér is emelkedett, valamint az energia árak is 25-30 százalékkal növekedtek. Ezek miatt vált indokolttá a mostani áremelés.

A szakember szerint a búza ára a megélénkült kereslet miatt emelkedett, Olaszország, Ausztria és Románia sok magyar búzát vásárolt, emellett a dunai hajózás beindulásakor újabb szívóhatás éri a magyar piacot, és Németországba is sok szállítmány megy majd. Franciaországban pedig jelentős termékkiesés következett be és az ottani hiányt is import, többek között magyar gabonával pótolják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár áremelkedés drágulás malom liszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés