Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 10. 10:19

A művészet templomában a spanyol festőzseni őrültségeit is bemutatják

A katalán festőzseni, Salvador Dalí és múzsája, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket A művészet templomai ismeretterjesztő filmsorozat következő része, amelyet ma, vasárnap délután 4 órakor mutatnak be az újszegedi Délvidék Házban.

Hirdetés
Hirdetés

Salvador Dalí a világ egyik legkarakteresebb festője, legkarizmatikusabb személyisége volt, életének szinte minden pillanata filmbe illő.

Kivételes festői tehetsége mellett őrültségeivel és nyíltan vállalt botrányaival is időről-időre felhívta magára a figyelmet.

Valódi polihisztor volt: a festészet mellett díszlet- és kirakattervezéssel, ékszerek és vázák tervezésével is foglalkozott, könyveket írt, saját újságot is nyomtatott Dalí News elnevezéssel. Az Andalúziai kutya címmel 1929-ben pedig filmet is forgatott Luis Buñuel francia rendezővel közösen.

A hallhatatlanság nyomában című, közel kétórás feliratos spanyol művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában és David Pujol rendezésében készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak.

A portréfilmet ma, vasárnap délután 4 órakor az újszegedi Délvidék Házban vetítik. Aki pedig lemaradna a ma délutáni vetítésről, az egy hét múlva, február 17-én, vasárnap délután 4 órakor megnézni az ismétlést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Délvidék Ház mozi A művészet templomai Salvador Dalí