Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 8. 17:42

Függöny fel! És kezdődhet a komédia!

Képriport
Új vígjáték, Michael Frayn Függöny fel! című darabjának bemutatójával folytatódik ma este a Kisszínházban az évad. A bohózatot 1982-ben Londonban az év legjobb vígjátékának választották.

Hirdetés

Michael Frayn vígjátékából 1992-ben fergeteges humorú film is készült, a rendező szerepében Michael Caine-nel.

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről. Ez 1982-ben történt Londonban.

A komédia egy színházban játszódik, egy hitvány minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nemcsak a leharcolt társulata, de a magánélete is széthullik.

Az Ádámkosztüm valódi bulvár-darab, ahol fiatal lányok alsóneműben szaladgálnak, az idősebb urakról lecsúszik a nadrág és mindig az az ajtó nyílik ki, amelyiknek nem kellene. Egy ilyen előadás sikerének a kulcsa a tempó. Esetünkben – a rendező legnagyobb sajnálatára – éppen ez hiányzik.

A második felvonásban ugyanazt látjuk, mint az elsőben, csak a turné utolsó előadásán és hátulról, a kulisszák mögül, ahol a színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. 

A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. 

Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny. Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

– Ez az aktualizált angol komédia kicsit olyan, mint a savó a tejben – mondta a decemberi olvasópróbán a rendező, Galambos Péter.

A darabban többek között Jakab Tamást, Szilágyi Annamáriát, Szívós Lászlót, Borovics Tamást, Gömöri Krisztiánt, Menczel Andreát, Bánvölgyi Tamást, Borsos Beátát és Gidró Katalint láthatjuk.

A nyitóképre kattintva megnézheti a fópróbán készült galériánkat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Kisszínház komédia vígjáték
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés