Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 8. 17:02

Kis tündérkert a panelrengetegben

Képriport
330 millió forintból újult meg a Tünde téri óvoda, amelyet péntek délután adták át a gyerekeknek, szülőknek és a dolgozóknak. Közel 6 hónap alatt szinten teljesen átalakult, megszépült és korszerűsödött az épület.

Hirdetés

A megnyitó előtt már nagyon sok kisgyermek és szülő érkezett az óvodába, akik körbejárták a megújul épületet és rácsodálkoztak az óvónők által rajzokkal díszített színes falakra, a termekre, az új tortaszobára. Mindenki nagyon elégedett volt a látottakkal.

Tánczos-Kovács Barbarának két gyermeke van, a nagyobbik már elballagott, de a kisebbik még az óvodába jár. Mindkettőjüknek nagyon tetszett a felújított óvoda. A nagyobbik irigykedett is a testvérére, hogy milyen szép helyen fog játszani, mesélte nevetve Barbara. Azt is elmondta, gyermeke legjobban az új tornaszobának örült és vidáman újságolta otthon az első foglalkozást, amit ott csináltak.

Bereczkiné Himmelsbach Erzsébet, az óvoda vezetője elmondta tavaly júliusban adták át a kivitelezőnek a terepet és idén január 21-én költözhettek vissza a teljesen megújult épületbe. Az óvodába 132 gyerek jár, akik óriási örömmel vették birtokukba a megújult épületet. „A dolgozók és a gyerekek is nagyon várták már ezt a pillanatot. Csodálatos és felemelő érzés volt!” – tette hozzá. A kicsik először még bizonytalanok voltak, de utána gyorsan megtalálták mindennek a helyét. – mesélte az óvoda vezetője.

Bereczkiné hangsúlyozta, végre olyan épületben dolgozhatnak, ahol a környezeti és tárgyi feltételek maximálisan adottak a munkához. „Nagyon régen vágytunk már egy tornaszobára, amely végre elkészült és egy fejlesztőszobát is kialakítottak a felújítás során, amely Szegeden egyedülálló.” – mondta.

Botka László polgármester avatóbeszédében azt mondta, egy 45 éves ember nem számít idősnek, de egy ennyi idős épület – a Tünde téri óvoda 1974-ben épült – már megérett a felújításra, korszerűsítésre.

Az önkormányzat 330 millió forintot fordított a beruházásra, ebből 230 millió forintot uniós pályázatból, 100 millió forintot pedig saját forrásból.

A fejlesztés során megújultak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok egy része és a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújították, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélték korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kellett cserélni. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálták, ahol szükségessé vált, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítottak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozott, valamint a falak három rétegben új festést kaptak. A projekt részeként az épület egy részét akadálymentesítették.

Botka László megköszönte a szülők és az óvoda dolgozóinak türelmét és kitartását, hisz a felújítás időtartama alatt a Temesvári körúti intézményben helyezték el a gyerekeket és a dolgozókat. Az önkormányzat erre az időszakra egy autóbuszt biztosított annak érdekében a szülőknek, hogy megkönnyítsék az utazást.

Botka László kiemelte, az önkormányzat egy több éves bölcsőde- és óvodafejlesztési programot valósít meg, amelynek keretében eddig négy intézményt újítottak fel teljes körűen. Ebben az évben további három másik óvoda átalakítása történik majd meg.

A polgármester azt is elmondta, az idei évi költségvetésben a gyermekintézmények korszerűsítésére 2,8 milliárd forintot kíván fordítani a város. Ebből 2 milliárd uniós forrásból származik, 800 milliót pedig a város saját forrásból biztosít a programra.

Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László felújítás óvoda Tünde téri óvoda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés