Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. február 7. 16:38 Forrás: MTI

Orbán Viktor: Minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

A visegrádi országok kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak Pozsonyban, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését.

Hirdetés

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja.

Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben. Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy „nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”.

– Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. – Ha demokratikus EU-t akarunk – és mi azt akarunk –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette: „lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény –, de a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni. Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel harminc éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk. Ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert „a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit”. Márpedig itt „méretes” történelmi siker van, hiszen harminc évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették. Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek nyolcvan százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért „semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni”. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, „katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden”. Különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében. Hozzáfűzte: „Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Angela Merkel Orbán Viktor Pozsony Csehország Lengyelország Szlovákia V4 visegrádi négyek
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés