Hirdetés
Szegeden 2019. február 7. 16:26 Forrás: Szegedi Tükör

Agárdi Gábor is dolgozott a kiskörúti Ketting Áruházban

A fiatalabb korosztály nem emlékezhet rá, hogy valaha a kiskörúton is árulták portékájukat a parasztasszonyok. A Centrum helyén lévő Ketting Áruháznak sincs már nyoma sem. Ketting Lászlóné Marika azonban mesélt róla nekünk. Várostörténeti sorozatát a Szegedi Tükör olvasóink emlékeivel folytatja.
Hirdetés

– Amikor én még gyerek voltam 1940-ben, négy-öt éves körüli, anyukámmal gyakran jöttünk vásárolni a kiskörútra. A Radnóti-gimnázium mostani épületével szemben, egészen a Ketting Áruházig (a későbbi Centrum áruház helyéig) pakolták ki a parasztasszonyok a portékájukat. A földről árultak csirkét, tojást, zöldséget – mutatja a Ketting Áruház régi fotóját Ketting Lászlóné Marika. – A főtulajdonos Lajos volt, a fivérei, Dániel és Sándor segédként dolgoztak az üzletben, Dániel fia volt az én férjem. Számos alkalmazottal dolgoztak, textilt árultak, a varrónők jártak hozzájuk vásárolni. A férjem azt mesélte, a későbbi híres színész, a szintén szegedi születésű Agárdi Gábor is náluk kezdte. Ezt utóbb a sógornőm is megerősítette.

Marika édesanyja (fejkendőben) a Mars téri piacon (fotó: Bézi Ferenc)

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen vagy a 06-30/830-6459-es telefonszámon.

Nyugdíjas olvasónk azt is felelevenítette, hogy a második világháborúban Ketting Lajos családja elhagyta a várost, eredetileg Amerikába akartak kivándorolni, de csak Pestig, később pedig Bécsig jutottak. Távozásuk előtt az üzletember lemondott az áruházról, amit aztán az államosításkor amúgy is elvettek. Marikáék az apósa után örökölt kárpótlási jegy segítségével vették a kiskörúti lakásukat. Az ő férje nem olyan típus volt, hogy nekimenjen a nagyvilágnak.

Noha Ketting Lászlót a származása miatt tovább nem engedték tanulni, de legalább leérettségizhetett. Marikával a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolában ismerkedtek össze, később a Szent István tér közelében vezetett egy raktárt. Marika hozzátette, bár az egykori üzlet helyének közelében laktak, a férje nem beszélt róla, nem is volt tanácsos ilyennel előhozakodni. Az asszonynak azért eszébe jutott, hogy valamikor szebb időket látott a kiskörút és a Mikszáth Kálmán utca sarka.

Ketting Lászlóné Marika sok szép régi fotót őriz. Szívesen mesélt férje családjának üzletéről

– 1956-ban érettségiztem, majd a cipőgyárba kerültem dolgozni, annak is először a Déma nevű részlegébe, amely a Moszkvai körúton volt. Onnan tettek át a Sziléri sugárúti gyárba bérszámfejtőnek, 1962-ig maradtam ott. Az irodán együtt dolgoztam Bézi Ferivel, aki egyszer csak hozta ezt a képet – mutatta Marika a Mars téren készült felvételt. – Feri felismerte rajta édesanyámat a ruhájáról, a kabátjáról. Annak idején így nézett ki a Mars tér. Feri készítette a fotót, lehet hogy pályázatra fényképezte, ám végül nem küldte be. Feri szeretett fotózni, és mert mi a Római körúton laktunk, onnan ismerte a kollégám anyukámat, hogy többször megfordult a gyárban. Varrónőként dolgozott az újszegedi gyárban, mindent megvarrt magának és a családnak, csinosan öltözködött. Korábban elegáns kalapot is viselt, de az oroszok bejövetelekor minden fiatalasszony igyekezett öregíteni és elcsúfítani magát, onnantól fogva ő is egyszerű fejkendőt tett fel – jegyezte meg olvasónk.

Marika a szüleivel

(Folytatjuk.)

Dombai Tünde

Nyitóképünkön: Kettingék üzlete a Centrum Áruház helyén állt a kiskörúton. A divatáruház felirat i-je alatt a főtulajdonos, Lajos, jobbra az öccse, Dániel, balra Marika férje

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Szegedi Tükör