Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 7. 10:43

Az eddigi legmagasabb összegű költségvetése lesz Szegednek az idén

Továbbra is egyensúlyban lesz a kiadási és a bevételi oldal – mondta az idei költségvetés rövid ismertetésén Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester. A közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerda reggel elsőként ismerhette meg a városi büdzsé fő számait.

Hirdetés

A költségvetés bruttó mérlegfőösszege 103 milliárd 650 millió forint – kezdte expozéját Szentgyörgyi.

Ez több minden előző évi költségvetés főösszegénél. Ebből az intézményeknek átadnak közel 13 milliárdot, de így is 90 milliárd forint körüli összeggel gazdálkodhat a város. A működési költségek egy részét az állam biztosítja, ami számszerűen nőtt ugyan (6 milliárd 700 millió forint), ám a feladatok is bővültek, így továbbra is jellemző a tendencia, amely szerint évről évre csökken az állami normatíva. Hogy csak egy területet emeljünk ki: a gyermekétkeztetésre idén kevesebb pénzt juttat az önkormányzatnak a kormány, mint tavaly.

Nőtt viszont a helyiadó-bevételek összege tavaly, és ez a tendencia az idén is folytatódik. A tervezet 14 milliárd 500 millió forint adóbevétellel számol, amelyből az iparűzési adó magasan a legnagyobb tétel, ebből az adónemből ugyanis 10 milliárd 500 millió forin bevételre számít az önkormányzat. A működési költségek 80 százalékát egyébként saját forrásból teremti elő az önkormányzat. Ennek fontos része az önkormányzati cégek bevétele, ami 2 milliárd forint. Természetesen vannak kevésbé nyereséges és veszteséges cégek is, ezek a számok viszont a tevékenységük profiljától és adott gazdasági környezettől is jelentősen függnek.

Rendkívül nagy összeget fordít fejlesztésekre a város az idén, amit az is jelez, hogy a két fő támogatási forrásból (Modern Városok Program és Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és saját forrásból több mint 60 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A kormány által ígért támogatások közül egyelőre csak a városi uszoda építésre, illetve a Széchenyi tér és a Belvárosi híd rekonstrukciós terveinek elkészítésére érkezett pénz, de ígéret van villamosvonal-felújítás és trolibuszvásárlás finanszírozására is. A TOP-os beruházások folytatására 28 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szentgyörgyi szerint rendkívül fontos, hogy a város folytatja a szociális bérlakások felújítását, ami 150 lakás megpályáztatását jelentheti az idén, – 800 millió forintot fordítanak erre. Mivel az állam teljesen kivonult a szociális támogatások rendszeréből, Szeged önkormányzata külön szociális keretet különít el a rászorulók segítésére. Ez az idén 600 millió forintot jelent.

Jut majd 100 millió forint kerékpárút-fejlesztésre, és a sportegyesületek és sportversenyek rendezésére is rendelkezésre áll 430 millió. A szegedi kulturális intézmények fenntartására és működtetésére 4 milliárd forintot különít el a költségvetés. Ne felejtsük, idén több intézményt felújítanak, így rövidesen a Belvárosi Mozi és a Partfürdő rekonstrukciója is megkezdődik. Közel 900 millió forint jut a városrészek központjainak megújítására.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Szentgyörgyi Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés