Kék hírek 2019. február 4. 23:12 Forrás: MTI

A rendőrség szerint a sebesség-ellenőrzés előzetes bejelentés nélkül is törvényes

Nem járnak el törvénytelenül, ha nem közlik előre, mikor és hol mérnek, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

Óberling József azután tartott sajtótájékoztatót, hogy több hírportál azt írta: az országos főkapitány erre vonatkozó utasítása jogszabálysértő. A rendőrségi törvény ugyanis előírja, hogy előzetesen nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

A főosztályvezető szerint:

az ORFK tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítják a sebesség-ellenőrzéseket; nem fogják például közzétenni a mérések tervezett helyszínét, és civil járművekkel is ellenőriznek.

Azt is mondta, hogy a törvény feljogosítja arra a rendőrséget, hogy intézkedéseiről hang- és képfelvételt készítsen, ezt pedig nem kötelessége sem előre bejelenteni, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

Óberling József szerint tavaly az év első nyolc hónapjában harminccal többen haltak meg az utakon, mint 2017 azonos időszakában. A 2018 egészére vonatkozó előzetes adatok viszont azt mutatják, hogy helyes volt a szeptemberben bejelentett szigorítás, mert az év egészét tekintve 2017-hez képest már nem nőtt a halálos áldozatok száma.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenőrzés közlekedés rendőrség