Hirdetés
Művház 2019. február 4. 22:34 Forrás: MTI

Andy Warhol-kiállítás nyílik Békéscsabán

A popart-fejedelem műveit bemutató tárlat ugyan nem itt lesz a szomszédban, de azért nem is túl messze.
Hirdetés

Szarvas Péter, a város polgármestere a kiállítás hétfői sajtótájékoztatóján egyedülállónak nevezte a készülő tárlatot, Andó György, a tárlatnak helyet adó Munkácsy-múzeum igazgatója pedig az évtized kiállításának nevezte a bemutatót, ami a szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben valósul meg. 

Martin Cubjak, a szlovákiai múzeum igazgatója arról beszélt, hogy Mezőlaborcon 1991-ben, a világon elsőként alapították a múzeumot. A ruszin származású művész családja ugyanis még az Osztrák-Magyar Monarchia idején onnan vándorolt ki az Egyesült Államokba. A múzeum az elmúlt években a világ 44 országában mutatta be világviszonylatban is jelentős gyűjteményét, amiből Békéscsabán nyolcvan műtárgyat mutatnak be.

A művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány. A gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, ami a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban és egy nagyobb önarckép-válogatás is. A tárlat kuriózuma Andy Warhol keresztelőruhája, ami sok alkotás mellett most először látható Magyarországon.

A kiállítás február 20. és május 26. között lesz látható.

(Fotó: artreport.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andy Warhol kiállítás popart Békéscsaba Munkácsy Mihály Múzeum