Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egymilliárd forintból fejlesztenek új takarmányt a szarvasmarháknak a szegedi egyetemen
Szegeden 2019. február 4. 17:12

Egymilliárd forintból fejlesztenek új takarmányt a szarvasmarháknak a szegedi egyetemen

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Szegedi Tudományegyetem és a Hód-Mezőgazda Zrt. Három év alatt a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmányt állítanak össze.

A kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

Az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívás a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás.

A fejlesztők a tervek alapján a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmányt állítanak össze, egyebek mellett az elterjedt pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők kiváltására.

A várakozások szerint az új megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek, a többi közt a lecitinnek köszönhetően az energiapótlás mellett előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

A Hód-Mezőgazda Zrt. – honlapja szerint – évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés Hód-Mezőgazda Zrt. szarvasmarha Szegedi Tudományegyetem takarmány