Ziccer 2019. február 3. 16:33

Hétfő hajnalban visszavágó! Vagy valami ilyesmi

Újra Patriots–Rams meccs van a Super Bowlon. Mótvá ilyen, akkor kezdődött „ez az egész”. Vége lesz? Vége lehet? Nem vagyok én jós!

Valamikor fél egy körül Atlantában a Mercedes Stadiumban megkezdődik a Super Bowl LIII., amelyet akár visszavágónak is föl lehet fogni, hiszen:

  • ugyanúgy a Patriots és a Rams játszott,
  • a csarnok ugyanúgy a Mercedesről volt elnevezve, mint most, a helyszín akkor New Orleans volt
  • és ugyanúgy ott volt egy kecske a pályán, ahogy most. Igaz, akkor még inkább gida volt: Tom Brady.
Minden döntő didaktikus fotója: a Vince Lombardy-trófea, a csapatok sisakjaival

Mellesleg ugyanúgy február 3-án játszották, mint a mostanit meccset. A Rams akkor még St. Louisban székelt. Akkor őket tartották a favoritnak két td-nyi különbséggel, most a New Englandet tartják jobbnak egy safety-vel. Persze, persze, ezt, a safetyt a legnehezebb megcsinálni, ezzel is jelzik, nagyon szoros, egy mezőnygólon belül vannak elvileg, de azt a mezőnygólt (a végén) valószínűleg Gostkowski rúgja be.

Innen indulunk hát. Hogy melyik csapat nyer?

Ha

  • szoros a vége,
  • megfordítható a különbség,
  • és a New Englandé a labda az utolsó támadásnál,

akkor Tom Brady hatszoros bajnok lesz. A fönti hármas megvalósítását ugyanis évtizedek alatt tökélyre fejlesztették: mindegy, mennyi idő van hátra, odamennek az ellenfél célterülete elé, és ott, attól függően, mire volt szükség a győzelemhez

  • kezdetben Vinatieri, majd utána Gostkowski berakta a mezőnygólt, vagy
  • bebrusztolta a futó a gólvonal mögé a labdát,
  • vagy Brady oda passzolta valakinek, ahova kellett.

A Los Angelesnek igazából ezt az egyet kell valahogyan megakadályoznia – nem biztos, hogy sikerül. Minden más esetben valószínűleg Goffék nyernek. Az szinte biztosnak tűnik, hogy nagy alázás, hatalmas pontkülönbségű siker nem lesz – aztán majd lehet röhögni rajtam, mondván, ehhez sem értek...

Hogy adjunk a kultúrnak is: az „Oh, say can you see” kezdetű megzenésített Francis Scott Key-verset, lásd még amerikai himnusz, akkor Mariah Carey énekelte, most Gladys Knight énekli – arra is fogadhat, hogy 1 perc 50 másodperc elég lesz-e neki, vagy addig csűri-csavarja a végét, hogy majdnem két perc is lesz belőle. A szünetben akkor a U2 lépett föl, most Maroon 5, Travis Scott, Big Boi ad mini koncertet.

Végül itt a 2002-es meccs, amelyet 20–17-re nyert meg a New England. Igen, az NFL földobta a teljes találkozót a YouTube-ra. A találkozó fontosabb momentumai ([óra,] perc, másodperc) – ha nem lenne kedve, ideje végignézni:

17:37 – Jeff Wilkins 50 yardos sikeres mezőnygólja (NE–STL 0–3)
26:57 – Jeff Wilkins elrontott 52 yardos mezőnygól-kísérlete
34:30 – Ty Law pick sixe Kurt Warneren – 47 yardos interception visszahordás (NE–STL 7–3)
47:16 – Ricky Proehl labdavesztése, a Patriots megszerzi a forró krumplit
53:38 – Tom Brady első Super Bowl TD-je: 8 yardos passz David Pattennek (NE–STL 14–3)
1:20:17 – Kurt Warner második interceptione, Otis Smith szedi le, 26 yardot hordta vissza, megágyazva a következő fontos eseménynek
1:24:00 – Adam Vinatieri 37 yardos sikeres mezőnygólja (NE–STL 17–3)
1:37:10 – Kezdődik a 13-as küzdése: Kurt Warner 2 yardos QB-sneakje (NE–STL 17–10)
1:56:24 – Kurt Warner 26 yardos TD-passza Ricky Proehlnek (NE–STL 17–17)
1:59:32 – Ezt akkor még senki nem látta jönni, ám azóta jó páran megtették más meccseken is: 1:21 van hátra, labda a New England Patriots 17 yardos vonalán, indul az utolsó, győztes drive
2:03:56 – Adam Vinatieri berakja 48 yardról a győztes mezőnygólt (NE–STL 20–17). Az amerikai sportstatisztikusok persze azonnal kikukázták azt is, addigi pályafutása során a leghosszabb sikeres mezőnygólja 55 yardos volt, 1998-ban rúgta, jóhogy a Ramsnek... És persze egyből fölírta a Fox azt is a képernyőre a snap alatt, hogy a New England négyese – akkor még hat éves pályafutása alatt – csarnokban soha nem hagyott ki mezőnygólt, 24/24 volt a mutatója. Akkor sem tette.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: amerikaifoci NFL Super Bowl Los Angeles Rams New England Patriots