Hirdetés
Szegeden 2019. február 2. 14:16

A legjobb kolbász az, ami elfogy

Képriport
Idén hatodik alkalommal rendezték meg Petőfitelepen a Böllérnapot, ahol helyi csapatok mérték össze kolbászkészítő tudományukat. Idén 20 csapat küzdött az elismerésért.

Kora reggel már több tucatnyian nyüzsögtek a művelődési ház udvarán felállított sátrak alatt, készültek a megmérettetésre. Természetesen mindenki a saját receptjére esküdött. Arra a kérdésre, milyen a jó kolbász, Gázsér Sándor mosolyogva csak annyit mondott: „A legjobb kolbász az, ami elfogy!” A csapata minden évben részt vesz a programon, már a kezdetek óta. Idén az általuk készített kolbászba hús, fokhagyma, köménymag és paprika került, szóval semmi extrát nem tartalmazott. Gázsér Sándor azt is elmondta, a töltéskor kell igazán figyelni, nehogy túl kemény legyen a kolbász, mert akkor sütéskor kireped a bél.

Pál Anita családjával együtt szintén már a kezdetektől részt vesz a Böllérnapon. Elmondta, nagyon kellemes, jó hangulatú a rendezvény és semmi pénzért nem hagynák ki. „Nagyon jó társaság gyűlik össze évről évre!” Idén egy különleges, aszalt paradicsomos, parmezános kolbásszal készültek a versenyre. A receptjét egy séf barátjuktól kapták, és mint mondta, nagyon finom, érdemes megkóstolni.

A szervezők nem hagyták, hogy a résztvevő csapatok csak a főzéssel foglalkozzanak, számos feladatok kitaláltak nekik. Volt többek között röfögőverseny, fokhagymapucolás kézzel és ügyességi versenyszámként tíz deka sót kellett kimérnie a versenyzőnek minden mérőeszköz nélkül.

A csapatok a kolbászkészítés mellett a házi pálinkák kóstolásában megmutatták tudásukat. Ahogy telt az idő, mindenki egyre derűsebb és ezzel egyenes arányban egyre hangosabb lett. Ebben a prímet a Vadászok csapata vitte, minden bizonnyal az óriási, 1,8 literes flaskának köszönhetően, amelyet szorgalmasan emelgettek a csapat tagjai.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényre kilátogatott Botka László polgármester is, akik végigjárta a csapatokat és mindenkivel elbeszélgetett.

Az egyik sátornál „Kóstolja meg polgármester úr!” – felkiáltással fogadták, nyers kolbászhúst akartak kóstoltatni vele, de csak annyit mondott nevetve: „Szóljanak, ha megsült!”

A másik helyen gyerekkoráról mesélt. Mint mondta, rengeteg élménye van a régi disznóvágásokról. „Amikor kisgyermek voltam, a nagyapám mindig rám bízta a kolbászhús darálását, és akkor lettem megdicsérve, ha vízhólyagos lett a tenyerem” – idézte fel a régi történetet a polgármester.

A rendezvénnyel kapcsolatban Botka László elmondta, Petőfitelepen már hat éve szervezik meg a Böllérnapot, amely igazi közösségteremtő esemény lett.

Eredmények:
1. Röfike csapat (Virág Istvánné és a Szépkorúak Nyugdíjas Egyesület)
2. Sógorok csapata
3. Kis-Kónya csapat
Különdíjat kapott:
- Vadászok csapata
- Cselekvő közösség csapata
Emellett a szervezők minden fánkot sütő hölgyet elismerő oklevélben részesítettek.

A körzet önkormányzati képviselője, Szénási Róbert elmondta idén is húsz csapat nevezett a versenyre, de többet nem is tudnának fogadni, mert nincs hely. A legtöbben már visszatérő versenyzők. Minden csapat a szervezőktől öt kilogramm darált húst kapott, amit természetesen ki is egészített mindenki, hogy minél több finomság készülhessen, amelyeket szakértő zsűri bírál el minden évben. Idén Zsurka Péter és Rádai Péter mondott ítéletet a remekművekről.

Emellett különféle családi programok is várták a kilátogatókat. A művelődési ház színpadán jelmezverseny zajlott délelőtt, ahol többek között hercegnők, robotok és rendőrnyulak álltak ki a közönség elé, zajos sikert aratva. Akik megunták a sülteket, igazi farsangi szalagos fánkokat és csöröge fánkokat is kóstolhattak. Délután elégették a kiszebábot is, ezzel búcsúztatva a telet és várva a tavaszt.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió gyors helyzetjelentését! További részletek a február 4-i Szegedi Hírekben 19 órától!

És nézze meg a Szeged Televízió híradójának teljes riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: böllérverseny Botka László Petőfitelep böllérnap kolbász