Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 2. 12:28 Forrás: Szegedi Tükör

A festés lépett a tudomány helyébe a nyugdíjas polihisztornál

Egyszerre tudós és művész, ugyanakkor egy, a magyar történelemben is meghatározó szerepet játszó família leszármazottja. Az a fajta ember, aki számára mindig az a legfontosabb, amit éppen csinál. Maderspach Katalin egyetlen pillanatig sem unatkozott életében, és el sem tudja képzelni, hogy valamikor át fogja élni a tétlenség ürességét.

Hirdetés

A Szeged Kultúrájáért díj egyik idei díjazottjaként nehéz eldönteni, hogy életművének melyik szakaszát ismerte el Szeged, amely 1969 óta az otthona. Ő ugyanis egy igazi, reneszánsz értelemben vett polihisztor.

Maderspach Katalin 1946-ban született Budapesten. 1969-ben biológia szakon végzett az ELTE-n. Ekkor szerveződött Szegeden az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudós csapata. Friss diplomásként mindjárt egy komoly tudományos műhely tagja lett. Szakmai karrierje szinte töretlenül ívelt felfelé, hiszen doktori, kandidátusi, majd 2001-ben akadémiai nagydoktori fokozatot szerzett.

Még aktív tudósként kapcsolódott be a Szeghy Endre Pedagógus Női Kar munkájába, 1996-ban a kórus titkáraként komoly szerepet vállalt a közel 1000 főt megmozgató Országos Pedagógus Kórustalálkozó megszervezésében. Munkája eredményeként ebben az évben jelent meg a kórus első lemezfelvétele, majd 1999-ben a második, karnagyuk, Mihálka György 75. születésnapja tiszteletére. 2004 óta a kórus elnökeként segíti a kórus és karnagya munkáját.

Gyermekkorától vonzódott a festészethez Maderspach Katalin – ám csak nyugdíjas éveiben teljesedett ki igazán (fotók: Szabó Luca)

A nagy tekintélyű szegedi karnagyról több portrét is festett. A képzőművészet ugyanis a harmadik nagy szenvedélye Maderspach Katalinnak. Ahogy fogalmazott, amikor közeledtek a nyugdíjas évek, úgy vette át egyre inkább a festés a tudomány szerepét az életében. Már gyermekként is szeretett festeni, és ez a vonzalom mindvégig megmaradt, ám nyugdíjasként végre volt ideje és energiája is kiteljesítenie ezt a képességét. Az ezredfordulón már kiállításokon állította ki tájképeit, csendéleteit és portréit, azóta pedig huszonöt önálló kiállítása volt az ország minden pontján. 1998-ban belépett az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságba, majd a Szegedi Szépmíves Céhbe, és rendszeresen részt vesz a tárlataikon.

Az utóbbi években húgával együtt elkezdték kutatni a Maderspach család történetét. Egészen az 1200-as évekig visszavezették az apai ág családfáját. Az ősök Köln környékéről származtak, később Ausztriában bukkantak fel a család meghatározó szereplői, majd 1720 után a Bánságban, ahol az ottani ércbányászatban játszottak kulcsszerepet. Az 1848–49-es forradalom idején a magyar szabadságért küzdöttek, a világosi fegyverletétel után egyik ősük magát Bem tábornokot bújtatta, amikor az a bosszúszomjas császáriak elől dél felé menekült. Ezért a család komoly megtorlást szenvedett el.

Az egyik Maderspach ősük terveivel pályázott az első Duna-híd megvalósítására, ám végül William Tierney Clark angol mérnök elképzelését valósították meg. A tervrajz most is ott látható a Maderspach család otthonának falán. Ez a történet is olvasható lesz abban a rövidesen megjelenő könyvben, amelyben Katalin húga, Kinga közzéteszi családkutatásuk valamennyi eredményét.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör Szeged Kultúrájáért díj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés