Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. február 1. 23:07 Forrás: Szeged Televízió

Hulladékot éget otthon? Akár 300 ezerre is büntethetik!

Sokan még mindig nem ismerik a háztartási tüzelés szabályait.

Hirdetés

Az ország több városában még mindig szennyezett a levegő. A mostani fűtési szezonban a szálló por koncentrációja még nem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket. Bár az Országos Közegészségügyi Intézet Szeged levegőjét több alkalommal is kifogásolhatónak minősítette, de még így is a kockázatot jelentő érték alatt maradt. A szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá.

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Ráadásul a felszabaduló légszennyezőanyagok veszélyeztetik az emberi egészséget. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya 67 vállalkozásnál folytatott helyszíni ellenőrzést. A jogsértőket a hatóság figyelmeztette, illetve egy esetben úgynevezett levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtotta a visszaeső hulladékégető vállalkozást. 

A háztartások ellenőrzése nehezebb, mert a bejelentések zöme nem jelöl meg helyszínt a zavaró füst vagy szúrós szag forrásaként. Az elmúlt évben a Szegedi járás területén tizenkilenc bejelentés érkezett, ebből hét esetben szabadban gyújtották meg a veszélyes anyagokat. 

Sokan még mindig nem ismerik a háztartási tüzelés szabályait, illetve a hulladék elégetésének káros következményeit. Őket az ellenőrök figyelmeztették a szabályokra és arra, hogy ismételt szabályszegés esetén háromszázezer forintig terjedő levegővédelmi bírság róható ki.

A Szegedi járás területén 2018-ban nem történt bírságolás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: égetés fűtés fűtési szezon hulladék légszennyezettség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés