• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Vallottak a képviselők: Nógrádi hajléktalan, Pódának tucatnyi ingatlanja van és a pálinkafőzője is megmaradt
Szegeden 2019. február 1. 18:11

Vallottak a képviselők: Nógrádi hajléktalan, Pódának tucatnyi ingatlanja van és a pálinkafőzője is megmaradt

Évek óta a KDNP-s Póda Jenő vallja be a legtöbb ingatlant, az idén négy pótlapot is ki kellett töltenie. Vele ellentétben a fideszes Nógrádi Tibornak se lakás, se autója. Ő szabályszerűen lenullázta a vagyonnyilatkozatát: egyedül az MLSZ megyei igazgatójaként kapott havi 440 ezer forintját tüntette fel.

Hirdetés
Hirdetés

Ezzel bír a polgármester

Botka László továbbra is felerészben tulajdonosa 2001-ben vásárolt 166 négyzetméteres házának, ahogy a Szuha-Mátraalmáson található 2007-ben vásárolt üdülőjének is. Felerészben övé a szüleitől ajándékba kapott fővárosi 95 négyzetméteres lakás az V. kerületben, teljes egészében az övé továbbra is a szintén a szüleitől ajándékba kapott angyalföldi 48 négyzetméteres lakás. Van 2 millió 500 ezer forint készpénze, a pénzintézeti számlakövetelés 49 millió 500 ezer forint. Külön megemlítette 40. születésnapjára a feleségétől ajándékba kapott Rolex karórát – a márkát nem írta be, de a Fidesz–KDNP rendszeresen emlegeti, így mindenki tisztában van azzal, milyen óráról van szó –, emellett bútorokat, könyveket, háztartási eszközöket tüntetett föl, így.

Évek óta a 2018-as esztendő az első, amikor nem gyarapodott tovább Póda Jenő ingatlanbirodalma: tavalyelőtt a korábbi tíz mellé még vásárolt egy vászolyi legelőt és örökölt egy csávolyi szántót is. Vannak már házai Szegeden és Budapesten, Kehidakustányban üdülője és Mádon szőlője.

Se lakás, se ház, se autó: ilyen egy szerény fideszes képviselő

A kereszténydemokrata városatya most is bevette vagyonbevallásba a 750 ezer forintos pálinkafőző berendezését és 2007-es Opel Astráját. Számtalan megtakarítása és befektetése mellett 23 millió 600 ezer forintos és 17 ezer 300 dolláros bankbetéttel is rendelkezik, igaz, van több mint 2 millió forint hitele is.

A másik véglet Nógrádi Tibor: a fideszes városatyának se lakása, se háza, se autója. A huszonkilenc képviselő közül ő az egyetlen, aki nem rendelkezik semmilyen ingatlannal, megtakarítással vagy gépjárművel. Mindössze az MLSZ-nél kapott 440 ezer forintos fizetését tüntette fel vagyonbevallásában.

A legnagyobb, 276 négyzetméteres háza a tizedik gyermekét váró Joób Mártonnak van, a legkisebb, 85 négyzetméteres családi házzal a jobbikos Tóth Péter bír, a képviselők közül az egyedüli panellakó a független Szentistványi István, aki egy 68 négyzetméteres társasházi lakásban él.

Két tucat autó, két kétkerekű és egy fél kishajó

A három alpolgármester közül továbbra is egyedül Nagy Sándornak van saját gépkocsija, ő egy 2010-ben vásárolt Opel Astrát hajt, amikor éppen nem kerékpározik.

Két autója is van viszont Joób Mártonnak, aki az Opel Astrája mellé tavaly vásárolt egy Audi A6-ost is. Berkesi Ottó pedig korában örökölt a Toyotája mellé egy Marutit.

Tavaly Binszki József a Škoda Superb mellé lízingelt egy Porsche Cayenne-t is, továbbra is megmaradt viszont a Harley Davidsonja, akárcsak Kosik Dénes kétkerekűje, egy Honda segédmotor.

A huszonkilenc képviselő közül ötnek továbbra sincs saját autója. A legnépszerűbb márkának viszont az Opel, a Ford, a Škoda és a Seat számít a városatyák körében.

Vízijárműve egyedül Solymos László alpolgármesternek van, ő még 2017-ben vásárolt egy motoros kishajót, aminek fele részben tulajdonosa.

Öten a nyugdíj mellett is a városért dolgoznak

A képviselő-testületnek 2018-ban öt nyugdíjas tagja is volt, közülük csak ketten – Rózsavölgyi József és Kardos Irén –tüntették fel, mennyit hoz a postás havonta.

Míg a fideszes képviselő 120 ezret, addig szocialista képviselőtársa 100 ezer forint nyugdíjat kap, ehhez jön a képviselői tiszteletdíj, Rózsavölgyi pedig üzletbérbeadással is kiegészíti jövedelmét.

Farkas László, Kormos Tibor és Szécsényi Rózsa nem tüntette fel nyugdíjának összegét, mindhárman képviselői tiszteletdíjat kapnak és felügyelőbizottsági munkájukért is részesülnek javadalmazásban.

Póda és Szentistványi jövedelme között több mint egymillió a különbség

A legtöbbet és a legkevesebbet kereső két képviselő havi jövedelme között több mint egymillió forint a különbség. Ők Póda Jenő és Szentistványi István.

Míg a KDNP-s képviselő havi 1 millió 60 ezer forintért ügyvezetője a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztárnak, valamint 185 ezer forint képviselői tiszteletdíjat kap és két cégtől is vesz fel összesen 130 ezer forintot azért, mert a felügyelőbizottság tagja, addig Szentistványi a képviselői tiszteletdíja mellett mindössze havi 43 ezer forintot tüntetett fel a bevallásában, amiért az IKV felügyelőbizottságában végez munkát.

Festményeket, bútorokat és könyvgyűjteményt is bevallottak

A képviselők többsége a nagy értékű ingóságok között az idén is csak a személygépkocsiját értette. Csak kevesen vallottak be egyéb értéktárgyat. Kormos Tibor szokása szerint most is feltüntette, hogy festményei vannak odahaza, Kozma József sem felejtett el számot adni arról, hogy régi bútorai, hifiberendezései és festményei is vannak.

Lauer István pedig az értékesebb ingóságai között idén is megemlítette könyvgyűjteményét, két laptopját és házi számítógép alapú multimédiás rendszerét.

Szegedi önkormányzati képviselők vagyoni helyzete (2018)

Övék a legnagyobb banki megtakarítás

Botka László (MSZP) 49,5 millió Ft
Póda Jenő (KDNP) 23,6 millió Ft + 17 ezer 300 amerikai dollár
Solymos László (MSZP) 12,1 millió Ft

Nekik van a legtöbb hitelük
Joób Márton (MSZP) 21,4 millió Ft
Ménesi Imre (MSZP) 14,4 millió Ft
Binszky József (DK) 11,5 millió Ft

Nekik van a legtöbb készpénzük
Binszky József (DK) 8 millió Ft
Joób Márton (MSZP) 3 millió Ft
Botka László (MSZP) 2,5 millió Ft

Ők laknak a legnagyobb házban
Joób Márton (MSZP) 276 négyzetméter
Botka László (MSZP) 166 négyzetméter
Farkas László (KDNP) 160 négyzetméter

A képviselők vagyonnyilatkozatait itt tudják letölteni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vagyonnyilatkozat közgyűlés