• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Egy éve, hogy beadta: Barnák László eldöntötte, megpályázza az igazgatói széket
Művház 2019. február 1. 08:43

Egy éve, hogy beadta: Barnák László eldöntötte, megpályázza az igazgatói széket

Kár lenne tagadni, volt egyfajta, Jézusom!-érzése sok színházrajongónak, amikor kiderült, Barnák László megpályázza Gyüdi Sándor helyét. Aztán nemcsak megpályázta, meg is nyerte. És kiderült a Jézusom!-okat szokás szerint azért kiáltozták sokan, amiért minden más esetben is kiabálják: tudatlanságból.

„A Nemzeti Színháznak a város életében aktívan részt kell vennie, mint a társadalmi élet meghatározó szereplője. Működése nem szorulhat az épület falai közé, állandó, intenzív jelenléttel, ötletes akciókkal kell szolgálnia a kultúrateremtő ambíciókat. Segítenie kell a pedagógusok munkáját, a társadalmi felelősségvállalás eszméjét, a művészeti ágak közötti átjárhatóságot. Provokálnia kell a gondolkodást és az értékteremtő aktivitást.

(...)

Ahhoz, hogy a Szegedi Nemzeti Színház újra a társasági élet egyik meghatározó helyszíne legyen, a műsora sikerén túl a vendéglátás színvonalát is emelni kell. A műemlék épület előcsarnokának 80-as években kialakított, hideg márványfelületei nem sugároznak melegséget, kényelmet és nem teremtenek lehetőséget az asztal melletti eszmecserékre. A jelenleg csak a társulat számára nyitott alagsori büfé átalakításával és nézőink számára való megnyitásával új közösségi teret nyerhetünk, ahol nézőink helyet foglalhatnak, találkozhatnak kedvenc művészeikkel, ahol megindulhat a diskurzus. Akár zongoraszó mellett is várhatnak a produkció kezdésére vagy előadás után egy pohár bor mellett megvitathatják a látottakat. Ehhez csak elgondolás kell, némi ösztönzés, pár liter festék, éppen nem használt bútorok a raktárakból és közösségi munka.

(...)

Pályázatom abból az indíttatásból született, hogy megfogalmazzam, mi is hiányzik. Nekem, és ahogy tapasztalom, másoknak is. Az odafigyelés. A művészet fontosságába és hasznába vetett hit. Hogy a színpadon eltöltött időnek haszna van. Nem mérhető, nem lehet igazán forintosítani, mert máshol, másban érhető tetten. Egy új gondolatban, egy mosolyban, egy könnycseppben. Egy felnövekvő generáció jövőképének formálásában. Egy szellemileg és lelkileg gazdagabb társadalom képében.”

Többek közt ezek is olvashatók Barnák László pályázatában, amelyet most újra posztolt a Facebook-oldalán. Ha gondolja, fussa át az egészet!

És vegyen színházjegyet! Már ha van még az előadásokra.

Képünk is a színházigazgató Facebook-oldaláról van.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Szegedi Nemzeti Színház