Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 31. 19:36 Forrás: MTI / Index

Rogán: Andy Vajnának köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter mellett Arnold Schwarzenegger is beszédet mondott a világszerte ismert filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos búcsúztatásán.

Hirdetés

Csütörtök délelőtt eltemették Andy Vajnát Budapesten, a Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként számon tartott filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án. Vajnát a kormány saját halottjának tekinti, ezért a temetéséről is ők gondoskodtak.

Az Index azt írja, hogy tudósítójuk szerint körülbelül 200-300 meghívott vett részt a temetésen, amin ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a korábbi híreknek megfelelően eljött a világhírű filmsztár, Arnold Schwarzenegger is, aki beszédet is mondott.

A temetésen ott volt még többek között Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Dirk Gerkens, a TV2 vezetője, Geszti Péter, Hidvéghi Balázs és Kocsis Máté fideszes politikusok, Ómolnár Miklós, Edvin Marton, Mága Zoltán, Schmidt Mária, Fodor Gábor, Rubint Réka, Schobert Norbert, Árpa Attila, Herendi Gábor filmrendező, Cooky rádiós műsorvezető, Dobó Kata, Vajna korábbi élettársa, valamint Rogán Antal, Németh Szilárd, Kásler Miklós és Varga Mihály is jelen volt a szertartáson. A lap szerint Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye egy elsötétített üvegű, fekete Mercedesben érkezett a temetőbe.

„A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt”

– mondta Rogán Antal a zártkörű gyászszertartáson elhangzott beszédében, amit a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott meg az MTI.

Rogán eszerint azt is mondta, Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság.

Andy Vajna szerelmes volt Magyarországba, és ez a szerelem egész életében arra ösztönözte, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott. Egy percig sem volt kérdéses számára, hogy azt a tudást, befolyást és kapcsolatrendszert, amelyet egy egész élet munkájával gyűjtött össze, egyszer Magyarország szolgálatába állítsa – mondta szintén a miniszter.

Rogán szerint bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg.

„És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította. Neki köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk” – mondta gyászbeszédében Rogán Antal, aki kitért arra is, hogy Andy Vajna 1956-ban, tizenkét éves korában hagyta el Magyarországot, egy nehéz sorsú magyar családból indulva hódította meg világot, lett szívós munkája révén világhírű egy olyan a pályán, az amerikai film világában, amiről mindenki azt gondolja, hogy oda születni kell.

Rogán Antalt követően Arnold Schwarzenegger mondott beszédet. A lap szerint a filmsztár a többi között azt mondta: 

„Nagyon szerettem Andy Vajnát, és nagyon sokra becsültem őt. Az övé egy nagyszerű bevándorló történet volt” 

Schwarzenegger arról is beszélt, hogy Vajna már az első filmjével, a Sylvester Stallonéval forgatott Rambóval ismert lett. Ezzel kapcsolatosan fel is idézett egy történetet:

„Andy megkérdezte tőlem, hogy mi tetszett a Rambo filmben. Mondtam neki, hogy a sztori, a szkript. Erre visszakérdezett, hogy és mi nem tetszett a filmben? Azt válaszoltam, hogy az, hogy Stallone szerepel benne és nem én”. Szerinte Vajna „egy igazi akcióhős volt”.

„Andy igazán tökös volt, mindig volt víziója, és soha semmi nem volt lehetetlen számára. Ő volt a legnagyobb szívű ember, aki bármit megtett egy barátért, mindent megtett értem, és nekem sem volt semmi, amit ne tettem volna meg érte”

– mondta Schwarzenegger, aki arról is beszélt, hogy szerinte Vajna tenni akart valamit a hazájáért, ezért fogadta el Orbán Viktor felkérését, és lett a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Schwarzenegger szerint virágzó filmipar jött létre Magyarországon, több ezer munkahelyet teremtve.

„Tímea és Andy ragaszkodtak ahhoz, hogy heti egyszer náluk vacsorázzunk. Ő maga főzött bécsit, gulyást, halas ételeket, minden héten ott voltunk náluk. Volt, hogy kilenc baráttal állítottunk be hozzá, és mindig mindenkit szeretettel fogadott” – idézte fel emlékeit a filmsztár.

Az Index tudósítójának beszámolója szerint a résztvevők sokat nevettek Schwarzenegger beszéde alatt, ami után mindenki egy szál fehér virágot tett a producer urnája elé.

A temetés után a halotti tort a Kempinski Hotelben tartották, ez szintén nem volt sajtónyilvános.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andy Vajna gyász temetés Arnold Schwarzenegger halál Orbán Viktor Rogán Antal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés