Hirdetés
Túl a városon 2019. január 31. 18:34 Forrás: MTI

A Dömötör-torony meséi címmel nyílt kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

Több tucat tabló, korabeli fotó, újságcikk, dokumentum mutatja be a város legrégebbi műemlékének történetét.

Hirdetés

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a megnyitón úgy fogalmazott, hogy az egyházmegye hitéleti, kulturális, közösségi tevékenységének vezérfonala a készülődés alapításának 2030-as millenniumára. A cél a közösség identitásának, összetartozás-tudatának erősítése – tette hozzá.

„A Dömötör-torony önmagában is komoly kulturális érték, melyet megőrizni kötelességünk”

– mondta a püspök.

A kiállítást abból az alkalomból rendezték, hogy a műemléket újra látogathatja a közönség, az egyházi vezető szerint:

az épület ugyanakkor újra betöltheti keresztelőkápolna funkcióját is.

A tárlat több tucat tabló, korabeli fotók, újságcikkek, dokumentumok segítségével mutatja be a késő román, gótikus, átmeneti stílusú műemlék történetét.

A torony alapját még a 11. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része 12. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a 13. századból valók. Története során számos alkalommal átépítették, és csak a 18. században nyerte el végső formáját.

A műemlék az egykori barokk stílusú Szent Demeter-templom bontásakor került felszínre 1925-ben. 1931-ben falába ajtót vágtak, ennek íves felső részébe Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi kőbárányt illesztették. Belsejét, olasz mintára, keresztelőkápolnává alakították. 1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát, freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el.

Az épület vizesedése miatt a falfestmények megrongálódtak, az alkotást 2015-ben restaurálták.

A Szeged Televízió már a megnyitó előtt, szerdai híradójában megmutatta, milyen a felújított torony belülről, azt a rövid riportot itt olvashatja és nézheti meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aba-Novák Vilmos Dóm tér Dömötör-torony Szegedi Dóm Látogatóközpont