Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 31. 17:39

Orbán Viktor átlépett egy határt

Az Egyesült Államoknak ez komoly ügy, nem pár piti bűnözőről van szó, hanem amerikaiak életéről. Washingtonban úgy érzik, proxy- és hibridháborút vívnak az oroszokkal és a kínaiakkal, amiben a magyar miniszterelnök most nyíltan az ellenség oldalára állt.

Hirdetés

Nagy pofont kapott Orbán Viktor Washingtonból. Amerika csak visszaütött, és nem kizárt, hogy üt még majd nagyobbat is. Egyelőre annyi történt, hogy lehazugozták a magyar miniszterelnököt (valamint a külügyminisztert) a State Departmentből.

Orbánt még a múlt héten hívta fel telefonon Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ami után a szóvivői (Havasi és Szijjártó urak) boldogan kürtölték tele a magyar sajtót, hogy Orbán személyesen is találkozik majd Pompeóval, amikor az február közepén a térségben jár. A kormánypropaganda ezt úgyszintén örömködve kommentálta: még hogy el lennénk szigetelve?!

A dologból azonban csak annyi igaz, hogy az amerikai külügyminiszter két hét múlva Varsóba és Pozsonyba is ellátogat, de a State Department szóvivője a Klubrádiónak azt nyilatkozta, jelen állás szerint nincs szó budapesti utazásról.

Megmondjuk

Terveink szerint eztán rendszeresen jelentkezünk jegyzetekkel, publicisztikákkal a szeged.hu-n. A jelek szerint mint viccbeli a faluban az antiszemitizmusra, ezekre az írásokra is igény van: többet, többen szólnak hozzá az ilyen tartalmainkhoz, amikor megosztjuk azokat. Bízunk abban, ez eztán is így lesz. Nem azt várjuk, hogy egyetértsenek velünk, hogy bólogassanak, sokkal inkább azt, beszélgessünk így, billentyűzeten keresztül bizonyos dolgokról. Várjuk hát reakcióikat Facebook-oldalunkon a cikkek alatt a kommentekben!

Ebből annyi már minden bizonnyal következik, hogy Pompeo akart valamit Orbántól, amit az elutasított. Cserébe meghívta a külügyminisztert, találkozzanak személyesen, hogy ismét el tudja utasítani. De hogy mi volt a vita tárgya, az még nem derült ki.

Egészen addig, amíg a Wall Street Journal nem tárta fel az ügy hátterét (magyarul az Átlátszón jelent meg a cikk). Eszerint az Egyesült Államok rossz szemmel nézi, hogy az Orbán-rezsim egyre közelebb sodródik Amerika ellenségeihez, Oroszországhoz és Kínához. Névtelen diplomaták felhozták a szokásos dolgokat, a CEU-t, az energia-diverzifikációt, Ukrajnát, meg egy rejtélyes ügyet, a védelmi együttműködési megállapodást (Defense Cooperation Agreement, DCA).

Ez egy húsz évvel ezelőtti egyezmény újrakötése lenne amerikai kezdeményezésre, ám Orbán másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni, mert szerinte vállalhatatlan feltételek vannak benne.

Hogy melyek ezek, az ennyiből még nem derül ki, de ha hozzávesszük a Moszkva- és Kína-barátság vádját, akkor már tisztább lehet a kép.

Történt, hogy az amerikai kábítószerellenes hatóság 2016 novemberében hosszas nyomozás után tőrbecsalt és leleplezett Magyarországon két orosz fegyverkereskedőt, akik azt hitték, mexikói és kolumbiai drogkartelleknek adnak el amerikai helikopterek és katonák ellen bevethető nehézfegyverzetet. Az amerikai és magyar hatóságok közötti együttműködés zökkenőmentes volt, amíg a dolog politikai szintre nem került, ahol Orbán egyszemélyben döntött arról (Trócsányi csak ráütötte a pecsétet), hogy a nemzetközi bűnözőket nem Amerikának (aki lefülelte őket), hanem Oroszországnak adja ki (akinek semmi köze nem volt az elkapásukhoz).

A magyar miniszterelnök gyakorlatilag elmenekítette az oroszokat a rájuk váró életfogytiglani börtön elől. Ehelyett hazaküldte őket Moszkvába. Az elvileg szövetséges, gazdasági partner, példakép és katonailag védőernyőt jelentő Egyesült Államokkal szemben a terrorizmust támogató és finanszírozó alvilág oldalára állt.

A sztorit minden bizonnyal maguk az amerikaiak szivárogtatták ki a Direkt36-nak a történtek után két évvel, minden bizonnyal azért, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak Orbánra, írja alá a megállapodást.

Innen nézve azt is megérthetjük, mi szerepel a tervezetben, ami neki vállalhatatlan. Ha aláírja, ezután ki kell adnia az Egyesült Államoknak azokat a magyar vagy harmadik országbeli polgárokat, akiket az amerikai igazságszolgáltatás meg akar vádolni. A továbbiakban már nem tudna üzletelni velük, mint tette azt Safarovval, az azeri fejszés gyilkossal, vagy most a két Ljubisin nevű orosz fegyverkereskedővel, akiket szintén elmenekített az igazságszolgáltatás elől.

A dolog még annál is súlyosabb, mint hogy Orbán az alvilág oldalára állt. Bár azt hozzá kell tenni, hogy Ljubisinék magyar fegyverekkel kereskedtek, a Magyar Honvédség fillérekért leselejtezett, ám tökéletesen működőképes rakétáit és gépágyúit(!) akarták eladni, azaz alighanem csak valakinek a strómanjai voltak. De mit bánják azt az amerikaiak, ha Orbán korrupt; ilyenek ezek a mucsai autokraták.

A State Departmentnek, meg egyáltalán az amerikai biztonságpolitikáról gondolkodó köröknek azonban régóta meggyőződése, hogy az Egyesült Államoknak két igazi ellensége van: Oroszország és Kína. (Nem az iszlám, nem Irán, nem a migráció.)

Se az oroszok, se a kínaiak nem elég erősek vagy vakmerők azonban ahhoz – egyelőre –, hogy nyíltan megtámadják Amerikát, ezért hibrid- és proxyháborút folytatnak ellene. Ehhez műveleti területnek használják a kelet-európai országokat, ezért akar Washington mindegyikkel – nemcsak Magyarországgal, nyolc másik kelet-európai országgal – kiterjesztett, a kiadatást is biztosító DCA-t kötni.

Amit azonban Orbán megtagadott. Az amerikaiak szemében ezzel nyíltan az ellenség oldalára állt. Mert eddig cseszekedhett cégekkel, mint a Bunge (aminek következménye a hat, meg nem nevezett fideszes tisztviselőt érintő kitiltási botrány lett öt éve), meg a CEU-val, de a fegyverkereskedők elmenekítésével, illetve azzal, hogy gyakorlatilag közölte, a jövőben is így szándékozik tenni, a többet ígérő igényeit teljesíti, alighanem átlépett egy határt.

Innen nézve talán már érthető, miért hívta fel Pompeo Orbánt, és mit akar tőle. Nekik ez komoly ügy, nem pár pimf bűnözőről van szó, hanem már amerikaiak életéről. Amit Orbán – egyelőre úgy látszik – nem képes felfogni.

És alighanem ezután már az is világos, tavaly év végén miért állt fel a székéből Megyesi Jenő, a magyar kormányfő amerikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója. Mert a belpolitika egy dolog, a pávatánc egy másik, de ha nem képes meggyőzni Orbánt, hogy ne játsszon életekkel, és ne forduljon a választott hazája ellen, akkor Megyesi munkájának már nemcsak az értelme kérdőjeleződött meg, de morálisan vállalhatatlanná is vált neki.

Az amerikaiak válaszlépéseiről, illetve további nyomásgyakorlás tervéről, még csak sejtéseink se lehetnek. Azt azonban tudjuk a történelemből, hogy elég fafejűek tudnak lenni, ha úgy érzik, amerikai életek forognak veszélyben.

Gáti Péter

Nyitóképünk a miniszterelnök Facebook-oldaláról való.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés