Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 30. 19:12 Forrás: MTI

Autó Unionban újra: vége a győri Audi-sztrájknak

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet az idei évi bérekről.

Hirdetés

A közlemény szerint a sztrájk a szerda esti órákban befejeződik, a termelés minden gyártó területen elindul. A termeléskiesésből adódó következményeket még vizsgálja a vállalat. Az Audi hivatalos közleménye szerint az Audi Hungaria Zrt. igazgatósága a bértárgyalási időszak alatt célul tűzte ki, hogy mindkét félnek elfogadható megállapodás szülessen, amely hozzájárul a dolgozók elégedettségéhez, biztosítja a győri vállalat gazdaságosságát, és garantálja a munkahelyek hosszú távú biztonságát az Audi Hungariánál.

Régen látott szakszervezeti siker Győrben (fotók: MTI)

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) a honlapján közölte, hogy a vállalat tizennyolc százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeli a dolgozók alapbérét január 1-jétől tizenöt hónapra, a választható béren kívüli juttatás mértékét pedig 400 ezer forintra emeli az idei évben és ez az érték marad 2020-ban (pdf-ben letölthető). Május 1-jétől kap minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, és szabályrendszert dolgoznak ki március végééig, hogy a munkavállalók milyen módon rendelkezhetnek a gyermekek után járó és a pótszabadságokról.

Az érdekképviselet szerint a termelés egyes helyeken szerda este hat órakor, máshol este nyolc órakor indul újra. Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja az MTI-nek elmondta, elégedett a megállapodással. A dolgozók összefogtak a sztrájk alatt, és kitartottak a szakszervezet mellett, a sztrájkban részt vevők kezdeti 4000-4500 fős létszáma hétfőn ötezerre emelkedett.

Az AHFSZ január 23-án jelentette be, hogy másnap reggel hat órától január 31-e reggel hat óráig egy hetes sztrájkot tart, mert az Audi Hungaria Zrt. és a szakszervezet nem tudott megállapodni az idei évi bérekről a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során. A sztrájk ideje alatt teljesen leállt a termelés Győrben, a termeléskiesés miatt január 28-án leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban, mert hiányoznak a Győrben készített motorok. Az Audi másik németországi gyára, a neckarsulmi üzem nem állt le.

A Volkswagen az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy „a Volkswagen legtöbb telephelyén változatlanul zajlik a termelés”, és „a győri sztrájk hatása csak néhány telephelyen érezteti hatását”.

Tavaly összesen 1 millió 954 ezer 301 motor készült Győrben, 10 ezer 864-gyel kevesebb, mint 2017-ben, 100 ezer jármű gördült le a gyártósorról, 5491-gyel kevesebb, mint az előző évben.

A győri székhelyű Audi az Audi- és Volkswagen konszern központi motorszállítója. A vállalatnál tavaly mintegy hatezer ember naponta több mint 8 800 motort gyártott a Volkswagen konszern harmincegy járműgyártó telephelyének.

Győrben gyártják az Audi A3 Limousine és Cabriolet, az Audi Q3, valamint az Audi TT Coupé és TT Roadster modelleket. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkáknak. Jelenleg mintegy 13 ezer embert foglalkoztat. Az AHFSZ-nek mintegy 9300 tagja van.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Audi sztrájk Győr
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés