• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Mózes Ervin: Nem jogsértő a szegedi közgyűlés túlóratörvény elleni határozata
Szegeden 2019. január 30. 13:54

Mózes Ervin: Nem jogsértő a szegedi közgyűlés túlóratörvény elleni határozata

A címzetes főjegyző szerint a szegedi közgyűlésnek jogában áll ilyen utasítást adni az önkormányzati tulajdonú társaságok cégvezetőinek.

Hirdetés
Hirdetés

Körbement ma a sajtóban, elkezdtek vizsgálódni a kormányhivatalok, a Csongrád megyei is, azért mert álláspontjuk szerint jogsértőek lehetnek azok az önkormányzati határozatok, amelyek megtiltják a települések önkormányzati cégeinek a rabszolgatörvényben foglaltak alkalmazását. Megírtuk, Botka László, Szeged polgármestere volt az, aki először az országban kezdeményezte egy ilyen rendeletnek a megalkotását, és amelyet Szeged közgyűlése el is fogadott, a fideszes és KDNP-s képviselők ellenszavazatai ellenére is.

Ennek kapcsán kértünk állásfoglalást Szeged címzetes főjegyzőjétől.

Mózes Ervin szerint a városi közgyűlésnek – amely a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok taggyűlése – jogában áll utasítani a cégvezetőket, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra, kollektív szerződés esetén az évi 300 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak. A címzetes főjegyző hangsúlyozta, a munkavállalónak nincs alanyi joga 400 órát dolgozni.

Ismert: az Orbán-kormány a munka törvénykönyvében 250 óráról 400 órára emelte az egy évben elrendelhető kötelező túlóra mértékét.

Videónk is van! Mózes Ervin a Szeged Televíziónak nyilatkozott a témában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mózes Ervin rabszolgatörvény túlóra