Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 30. 06:56 Forrás: MTI

Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte Kanadától a Huawei pénzügyi vezetőjének kiadatását

Meng Van-csout azzal vádolják, hogy üzletelt Iránnal, kijátszva az ország elleni amerikai és európai uniós szankciókat.

Hirdetés

A kiadatási kérelmet – amiről szerdára virradóra számolt be az amerikai Axios hírportál a kanadai Globe and Mail című lapra hivatkozva – egy nappal azt követően nyújtotta be Washington, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium két ügyben is vádemelési kérelemmel fordult két amerikai bírósághoz, mert vizsgálódásai szerint a Huawei banki csalással, kereskedelmi titkok ellopásával, az amerikai hatóságok félrevezetésével gyanúsítható.

Meng Van-csout, a cégalapító lányát amerikai kérésre december elején tartóztatták le Kanadában, de december közepén tízmillió kanadai dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt Iránnal, és így kijátszotta az Irán elleni amerikai és európai uniós szankciókat.

A 46 éves menedzser tagadta a vádakat.

A kanadai Vancouver bíróságán decemberben volt az első meghallgatása, kedden pedig a bíróság bejelentette, hogy a következő meghallgatást elhalasztják, és addig tanulmányozzák az amerikai kiadatási kérelmet. David Lametti kanadai szövetségi igazságügyi miniszternek március elsejéig van ideje az erről szóló döntést meghozni.

(Fotó: Alamy)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok Kína Huawei gazdaság Kanada
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés