Hirdetés
Szegeden 2019. január 30. 07:30 Forrás: Szegedi Vadaspark

Idén is meglesik a medvét, hogy megtudják, jön-e már a tavasz

Amióta barna medve is van a Szegedi Vadasparkban, az év első programja a medveles, amikor kiderül: hosszú, vagy rövid tél áll még előttünk. Minden a medvén és az ő árnyékán múlik. Legalábbis a népi hiedelem szerint.
Hirdetés

Február másodika, Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan egy fontos időjósló nap: ha ekkor szép idő van, hosszú telet, ha rossz, gyors tavaszodást vártak a népi megfigyelők. Úgy tartották, ha ezen a napon a barlangjából kibújó medve meglátja az árnyékát, tüstént vissza is megy, mert még jó sokáig lesz hideg, ha viszont borús idő van, kint marad, mert közeleg a tavasz.

Tavaly ez bejött: a február eleji tavasziasan szép idő után hosszú tél volt, még márciusban is havazott.

Idén ez a nap hétvégére esik, így a Szegedi Vadasparknál abban bíznak, hogy a korábbi évek iskolai és óvodai csoportjai után most az egyéni látogatók és a családok is nagyobb számban éreznek majd kedvet a medveleshez. Mint honlapjukon írják, az SZTE Gazdaságtudományi Kara is kint lesz a vadasparkban ezen a napon, és nem csak örökbe fogadják a medvéket, hanem segítenek a játékos programok szervezésében is. 

A rendezvény délelőtt tíz órától délután négyig tart majd, az pedig délben fogják figyelni, hogy a medve milyen időt jósol.

(Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: barna medve időjárás medve népszokás Szegedi Vadaspark tavasz tél