Túl a városon 2019. január 29. 22:29 Forrás: MTI / Index / 24.hu

Ellenzék: A Magyar Posta ne alkalmazza a rabszolgatörvényt! Magyar Posta: Soros-kampány!

A Jobbiktól a Liberálisokig az összes ellenzéki párt közösen szólította fel a Postát, hogy ne vezessék be a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos módosításait. A cég válaszát mintha a Fidesz sajtóosztályán írták volna.

A Posta budapesti székháza előtt tartott keddi, összellenzéki sajtótájékoztatón az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó elmondta, a Magyar Posta vezetőjét is meg akarják kérdezni arról, bevezetik-e a rabszolgatörvényt. Elmondta, hogy a múlt héten ezt a kérdést több mint 150 állami cég vezetőinek tették fel írásban. Mindenhonnan ugyanazt az egymondatos választ kapták:

„A társaság nem kíván politikai kampánykérdésekkel foglalkozni”.

A képviselő ezt úgy értékelte, hogy a megkérdezett állami cégek nem tettek eleget a törvényi kötelezettségeiknek, mert nem adtak valódi választ.

A jobbikos Lukács László hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója, de a cégnél nagyon nagy a fluktuáció. Ennek egyik oka, hogy már most is alacsonyak a bérek és rosszak a munkakörülmények, és szerinte a rabszolgatörvény alkalmazása után pedig még többen mennének el. A keleti jellegű törvény helyett inkább nyugati megoldásra, a bérek felzárkóztatására és a munkakörülmények javítására lenne szükség, mondta.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott, hogy a rabszolgatörvény megbukott, mert a jogszabályt tisztátalan és gyanús körülmények között fogadták el a parlamentben. A Magyar Postának inkább versenyképes béreket kellene adnia a dolgozóinak, nem pedig olyan helyzetet előállítania, hogy napi nyolc helyett tíz órát kelljen dolgozniuk – jegyezte meg.

Szél Bernadett azt mondta, el akarják érni, hogy ciki legyen a rabszolgatörvényt alkalmazni.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint bebizonyosodott, hogy a magyar dolgozókat meg kell védeni a Fidesztől. Az elmúlt hetek tüntetéshulláma megmutatta, hogy van ereje az együttes fellépésnek – tette hozzá.

A Párbeszédben politizáló Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy eddig egyetlen állami cég vagy nagy multinacionális vállalat sem mondta azt, hogy alkalmazni kívánja a rabszolgatörvényt, ezért kérdéses, hogy ki miatt kellett azt megalkotni.

A Magyar Postánál egy kezdő kézbesítő bruttó 149 ezer, míg egy szakképzett társa bruttó 195 ezer forintot kap

– emelte ki. Szerinte Magyarország nem teljesít jól, mert egy olyan ország nem teljesít jól, ahol azért kell túlórát vállalniuk az embereknek, hogy meg tudjanak élni.

Bősz Anett, aki a Magyar Liberális Párt egyik ügyvivője, azt mondta, „a rabszolgatörvény bevallja” azt, hogy az elmúlt kilenc év kormányzása mind társadalmi, mind gazdasági értelemben kudarc volt.

Miután befejezték a sajtótájékoztatót, a Magyar Posta szóvivője az épület bejárata előtt átvette a képviselőktől a vezérigazgatónak címzett kérdést.

Válaszolt a Posta, igaz, nem a politikusoknak

A 24.hu is rákérdezett a cégnél, hogy mi a tervük a rabszolgatörvénnyel, lesz-e náluk évi 400 óra túlóra, hároméves munkaidőkeret, de azt is megkérdezték, hogy tavaly átlagosan mennyit túlóráztak az alkalmazottak, valamint, hogy mennyit keres most egy átlagos kézbesítő. A válasz, amit kaptak, a Fidesz sajtóosztályának hasonló esetekben adott válaszait idézi. Ezt írták a Postától:

„Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában.”

Az Index az eset kapcsán azt írja, hogy Magyar Posta közel 30 ezer embert foglalkoztat 2017-es adatok szerint, ugyanakkor a lap által felidézett korábbi Magyar Nemzet-cikk szerint pedig költségvetési támogatás nélkül évek óta nem képes eredményesen működni a vállalat. A cégben augusztusban jelentős leépítések voltak, miközben munkaerő-hiánnyal küszködnek, a dolgozók bérét pedig csak jelentéktelen összegű jutalmakkal emelték az Index szerint.

A lap emlékeztet, hogy a vállalatnak nem csak az újságírói kérdésekre lenne törvényi kötelessége válaszolni, hanem az ellenzéki képviselőknek is.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Posta ellenzék