Hirdetés
Túl a városon 2019. január 29. 21:10 Forrás: MTI

Jelentős és jogilag kötelező változások kellenek a Brexit-megállapodásban

Tudja még követni? Theresa May brit miniszterelnök szerint jelentős és jogilag kötelező erejű változtatások szükségesek a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodásban. May elismerte ugyanakkor, hogy e változtatások elérése nem lesz könnyű feladat.

Hirdetés

A brit kormányfő a Brexit-megállapodáshoz benyújtott módosítások alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette: a ház az elmúlt hetekben félreérthetetlenül kifejezésre juttatta azt a szándékát, hogy a megállapodás elfogadásának fejében módosításokat kíván az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyében.

Ez a mechanizmus az EU-val novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

A legsúlyosabb bírálatok a mechanizmus azon elemét érték és érik folyamatosan, amelynek alapján az Egyesült Királyság – és Észak-Írország külön is – vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan átfogó kereskedelmi megállapodásra jutni az unióval, amely önmagában feleslegessé tenné a backstop-záradék aktiválását.

A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora, valamint a kisebbségi konzervatív kormánynak külső támogatást nyújtó legnagyobb északír britpárti protestáns erő, a szintén erősen EU-szkeptikus alapállású Demokratikus Unionista Párt (DUP) azonban attól tart, hogy ha a mechanizmust életbe léptetik, az Egyesült Királyság akár véglegesen „beleragadhat” egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

A keddi alsóházi vita kezdete előtt May szóvivője bejelentette, hogy a kormányfő a kilépési egyezményről novemberben lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól a backstop-mechanizmus módosítása érdekében.

Alsóházi felszólalásában Theresa May kifejtette: London nem csupán újabb levélváltásokat akar az Európai Unióval, hanem jelentős és jogilag kötelező erejű módosításokat kíván elérni a kilépési megállapodásban.

A brit miniszterelnök elismerte, hogy nem lesz könnyű feladat e módosítások megtárgyalása az EU-val, mivel a változtatások a kilépési egyezmény újranyitását igénylik, és „tudom, hogy európai partnereink csak korlátozott mértékben lelkesednek ezért”. Hozzátette ugyanakkor: hiszi, hogy a parlament és a kormány támogatásával még a brit kilépés március végi időpontja előtt el lehet érni a London által kívánt változtatásokat.

A Brexit-megállapodáshoz az egyik legnagyobb horderejű indítványt Sir Graham Brady, az alsóházi tory pártcsoport legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselője terjesztett be előző este.

Sir Graham javaslata értelmében az alsóházi konzervatív frakció támogatja a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodást, de csak akkor, ha a vitatott backstop-mechanizmus helyett „alternatív” megoldás kerül be az egyezménybe az ír-északír határellenőrzés elkerülésére.

A brit kormány támogatja ezt a módosító indítványt. Keddi felszólalásában Theresa May miniszterelnök is arra kérte a képviselőket, hogy a vitanap után, késő este esedékes szavazáson támogassák ezt a javaslatot, mert ez erőteljes felhatalmazást adna neki a Brüsszellel folytatandó újabb tárgyalásokhoz.

May megígérte azt is, hogy bármilyen eredménnyel járjanak brüsszeli tárgyalásai, az alsóháznak rövid időn belül alkalma lesz az újbóli érdemi szavazásra a Brexit-megállapodásról.Tudja még követni? Theresa May brit miniszterelnök szerint jelentős és jogilag kötelező erejű változtatások szükségesek a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodásban. May elismerte ugyanakkor, hogy e változtatások elérése nem lesz könnyű feladat.

Weber véleménye

Nincs értelme a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatott tárgyalások újbóli megnyitásának – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakció- és EP-választási csúcsjelöltje Berlinben. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte: a tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír–északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy „mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anglia Brexit EU Európai Unió Theresa May