Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 28. 18:16 Forrás: MTI

Nem engedik be a sajtót Andy Vajna temetésére

Családja kérésére zárt körben búcsúztatják a filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Hirdetés

A Nemzeti Örökség Intézetének hétfői közleményében arra kérik a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a gyászoló család kérését.

Ma délelőtt írtunk róla, hogy a Blikk családi forrásokra hivatkozva úgy tudja, Vajna csütörtöki temetésén Arnold Schwarzenegger is beszélni fog. A producer több hollywoodi sztárral is jó személyes viszonyt ápolt, így nem kizárt, hogy az osztrák származású Schwarzeneggeren kívül más külföldi hírességek is jelen lesznek a temetésen. A Blikk például Antonio Banderast tartja még valószínűnek, akinek Los Angeles-i villájában tartották Andy Vajna és felesége esküvőjét 2013-ban.

A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként számon tartott filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án.

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita, a Music Box vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron vagy Roland Joffé, és olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Antonio Banderas, Sharon Stone és Scarlett Johansson.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a TV2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.

A nevéhez fűződik a filmtámogatási rendszer átalakítását követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

Andy Vajnát saját halottjának tekinti a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Filmalap is.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Andy Vajna gyász temetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés