Hirdetés
Szegeden 2019. január 27. 14:27 Forrás: Szegedi Tükör

Gyuri bácsi Horthyval parolázott és Sándor Csikarral focizott

Több mint kilencvenesztendősen is nap mint nap látni a városházán Szilágyi Györgyöt. Ebédért jár, és vált pár szót a régi ismerőseivel. A még korábbiakról és az életéről Szerénytelen számadás címmel írt összegzést. Letagadhatna pár évtizedet, biztattuk, mire ő mosolyogva legyintett: minek? Várostörténeti sorozatát a Szegedi Tükör olvasói emlékeivel folytatja.
Hirdetés

– Apám a Horthy-kollégium portása volt, ott volt Sári székhelye, a Boldogasszony sugárút 4. szám alatt. Az alagsori portaszobában gyakran feltűnt. Ott is volt a szolgálati lakásunk, a háború előtt találkoztunk a városképi hajléktalannal, akiről december elején Hegedűs Tibor mesélt a Szegedi Tükörben, aki egyébként az unokaöcsém. Valóban mindenki csak Sárinak szólította az őszes, öltönyös férfit, én sem tudom a nevét. Anyám olyan egyéniség volt, hogy akin lehetett, segített, így tett vele is – osztotta meg velünk Szilágyi György. Olvasónk más nagy találkozásaira is élénken emlékszik.

Gyuri bácsi mostanság is mindennap bejár a városházára. Kilencven évét meghazudtoló frissességgel viszi haza az ebédet a feleségéhez

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen.

Horthy Miklós

– Nem én találkoztam Horthyval, ő találkozott velem – korrigálta a kérdésünket. – 1937 tavaszán történt, amikor elkészült a Hősök kapuja, és mellette felépült a Boldogasszony sugárút 1. szám alatti tanítói internátus (most az egyetemi gyakorlóiskola). A Jókai utcai elemi iskolába jártunk, minket vittek át a fogadásra, hogy a kollégium lépcsőházában sorfalat álljunk. Mivel én voltam a legkisebb, első voltam a sorban, úgyhogy belém botlott a főméltóságú úr, és megszólított. Érdekes hangsúlyozással megkérdezte a nevem, meg hogy mi az apám. Mondtam, hogy a Horthy-kollégiumban portás. A kormányzó becsülte a talpraesettségemet, mert kezet nyújtott, és mivel a felesége jött mögötte, a főméltóságú asszonnyal is paroláztam.

Pálfy-Budinszky Endre

Nagyon fiatalon vitték el Szilágyi Györgyöt katonának, 17 évesen, 1944-ben. A röpke másfél napos frontszolgálatot három hónap hadifogság követett. Hazatérve két évet végzett egy év alatt, érettségi után pedig a jogi karra jelentkezett, ahol Pálfy-Budinszky Endre városi főmérnök lányával járt egy évfolyamra. Innen gyökerezett az ismeretsége a városrendezővel.

Habermann Gusztáv

Jogi kari tanulmányait Gyuri bácsi 1946-ban kezdte el. Még másodéven tanult, amikor a városházáról összeesküvés vádjával jó néhány embert bíróság elé állítottak és elbocsátottak, emiatt létszámhiány keletkezett. Az akkori polgármester, Dénes Leó megkereste a jogi kart, hogy fiatal szakembereket szerezzen utánpótlásnak. Tizenketten kerültek a hivatalba, három év múltán egyedül maradt, és maradt a házban negyven évig.

Habermann Gusztáv helytörténész a Tisza Lajos körúti ügyvédi irodában dolgozott, a feleségével évfolyamtársak voltak az egyetemen, így kerültek ismeretségbe. – Habermann-nal nem egy perben álltunk szemben egymással, megalapozott tudású ügyvédnek tartottam. Az egyik perben viszont valamit hibásan mondott, azt én kihasználtam, úgyhogy elbukta a pert. Odajött és azt mondta: ledöftél. Barátság lett belőle – idézte fel Gyuri bácsi.

Az ötvenes évek elején beszédet mondó Dénes Leó előtti asztalnál a jegyzőkönyvet Szilágyi György vezeti

Sándor Csikar

– Hazakerülve a fogolytáborból elmentem futballozni a SZEAC csapatába, tizennyolc évesen az ifibe kerültem. Sándor Csikarral a Hunyadi téri SZTK-pályán kerültünk össze először, egy csapatba. Másfél év múlva feltettek a felnőttekhez. Mit ad isten, az első ottani meccsemet a Móravárosi Sírásók pályáján játszottuk, a mostani Cserepes sori piac helyén. A móravárosiak elég kemény játékot játszottak, ott már Csikarral egymás ellen fociztunk. Meg nem tudnám mondani, melyikünk csapata nyert.

Hetven év szolgálat

Nem tévedés, hetvenegy éve lépett Szeged szolgálatába Szilágyi György. Gyuri bácsi ugyan 1989-ben nyugdíjba ment, de nem hagyta abba a munkát. Kétszer ismerték el Kiváló Dolgozó kitüntetéssel, kapott Munka Érdemérmet és a Munka Érdemrend ezüst fokozatát. Neki, úgy láttuk, a könyvei az igazi büszkeségei.

Dénes Leó

– Nagyon jó vezetőnek ismertem az akkori viszonyokhoz képest: tudta, hogy hol kinek mikor mit kell mondani. Felhasználta például, hogy Gerő Ernő felesége Szegeden tanított, vagy ha Pestre ment, a hivatali autót telepakolta ajándékokkal. A hivatalban is tekintélynek örvendett. Nem tudom, mi üthetett belém, de huszonegy évesen mondott egyszer valamit, én meg vitattam, sőt az asztalt is vertem. Nem lett semmi következménye – mosolygott fiatalos hevületén. Hozzátette: belakta a városháza sárga épületét, hiszen negyven évet dolgozott ott segédfogalmazótól kezdve különböző munkakörökig, sőt nyugdíjasan három-négy évre még visszatért.

Martonyi János

– Hosszú időn keresztül bedolgoztam a jogi karra, előadásokat tartottam eljárásjogi kérdésekről és közigazgatási, államjogi területen. Legszorosabb kapcsolat az idősebb Martonyi János professzor vezette Közigazgatási Jogi Tanszékhez fűzött. A fia, a későbbi külügyminiszter, Martonyi János is államvizsgázott nálam – utalt a sok évtizedes tapasztalatára.

Lippai Pál

– A tanácsrendszert követően is dolgoztam még nyugdíjasként a városházán; nem tudtam abbahagyni a munkát. Rettenetesen meg voltam sértődve, hogy elmúltam hatvanéves. Úgy ismertem meg, hogy a városi tanács jogi képviselője voltam. Nagyon becsültem a polgármesteri tevékenységét, mert ő volt az egyetlen, aki meglátogatott, hogy az a munka, ami miatt szerződtetett engem, halad-e. Szalay István alatt már csak amolyan levéltárosi munkát végeztem, feladat nem kapcsolt össze bennünket. Bartha László jegyzője, Mezey Róbert viszont fontos, mert addig forszírozta a tanácsrendszerről szóló háromszáz oldalas könyvem megjelentetését, hogy ellenszélben is sikerült kiadatni.

(Folytatjuk.)

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet nyugdíjas Szegedi Tükör