Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. január 25. 08:36 Forrás: Szegedi Tükör

Katonaként és tanárként is helytállt az egész országban

Nyíregyházán született, Szentesen nőtt föl, volt katona és tanár szerte az országban. Majd Szegeden otthonra lelt. Sikula Szabolcs kilencvenedik születésnapját a Senior Centerben is megünnepelték.

Hirdetés

– Katona voltam, már a második világháborúban is szolgáltam, és utána is maradhattam a hadseregben. Építő katonákkal foglalkoztam, Vásárhelyen és Szegeden is szolgáltam a műszakiaknál. Nyíregyházán születtem, és harmadik elemiig ott is jártam iskolába. Apám a skót–magyar részvénytársaságnál volt fölvásárló. Majd a család Szentesre került, mert a telep ide került. Csongrádon jártam fiú polgári iskolába – vonattal. Nekünk még volt leventeoktatás az iskolában. Amikor befejeztem az iskolát jelentkeznem kellett leventének. Szentesen kaptam rajparancsnoki kiképzést. Ekkor még csak tizenöt éves voltam, úgy kerültem ki Németországba, ott folytatódott a kiképzésem, de szerencsére nem harcoltam. Amerikai majd angol fogságba kerültem. Vonattal hoztak minket Bécsig, ott adtak át az oroszoknak. Akkor egy kicsit rezegtünk, de szerencsére nem lett semmi bajunk, hazaengedtek Szentesre. A háború után is maradhattam a seregnél, kiemeltek, és országszerte hathetes iskolákat kellett indítanunk. Az első ifjúságképzőt Tatán indítottuk. Komáromban a tüzérséghez kerültem, mindenáron tisztet akartak csinálni belőlem, de én ellenálltam. Mégis kineveztek alhadnaggyá Aszódra. Ekkor ismertem föl, nagyon sokan a seregben a háború miatt nem végezték el az általános iskolákat sem. Nekik szerveztem meg az oktatást, ezért kaptam az első kitüntetésemet. Előléptettek hadnaggyá, egyúttal kineveztek a déli határra az erődépítők egyik alakulatához parancsnoknak. Innen Tarnára kerültem, majd újra Szegedre vezényeltek, onnan meg Hódmezővásárhelyre. Majd onnan Budapestre, ahol végül harmincöt évet szolgáltam. Budapestért emlékérmet kaptam.

Sikula Szabolcsot sokan köszöntötték fel 90. születésnapján a Senior Centerben (fotók: Szabó Luca)

Sikula Szabolcsnak a házasságából egy fia és egy lánya született. Öt unokája és nyolc dédunokája van. Mindenki már Szegeden és a környékben él. Tanári munkásságáért a Szegedi Tudományegyetemen aranydiplomát vehetett át. Szerinte ahhoz, hogy megélhette a kilencven évet hozzájárult az is, hogy mindvégig közösségben élt, dolgozott. – Már a bölcsődében közösségben vagyunk, és onnan egészen addig, amíg nem nyugdíjaznak abban élünk. Ekkor kell nekünk lépni. Ha nem kerestem volna itt Szegeden a nyugdíjas közösségeket, nem biztos, hogy már élnék – jegyezte meg a szépkorú katona-tanár.

Szeged nevében Sikula Szabolcsot Kozma József önkormányzati képviselő és Novkov Veszelinka, a Humán Közszolgáltatási Iroda vezetője köszöntötte. Kozma jó kívánságaiban arról is beszélt, régi barátjához jött boldog születésnapot kívánni, egyúttal jelezte, tíz év múlva is szeretné köszönteni az ünnepeltet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas Senior Center Szegedi Tükör szépkorú
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés