Hirdetés
Szegeden 2019. január 24. 10:17

Egy réti sas szabadon engedésével kezdték az új évet a vadaspark munkatársai

Képriport
Jól kezdődött az idei éve egy tavaly balesetet szenvedett rétisasnak. Miután meggyógyították a Szegedi Vadasparkban, a hét elején elengedték a Saséri-holtágnál, visszakapta a szabadságát.

A rétisas Magyarország területén előforduló legnagyobb termetű ragadozó madár, testmagassága meghaladhatja a 90 centimétert, széles, tompán végződő szárnyainak fesztávolsága pedig megközelítheti a 2,5 métert.

Az áramütött madarat tavaly november végén Vaskút környékéről vitte be a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába a nemzeti park természetvédelmi őre.

A ragadozó madár állapota kezdetben nem volt túl biztató. Az áramütés ugyanis sokszor végzetes baleset, és ha meg is tudják menteni az állatot, annak ára többnyire a sérült végtag elvesztése. Ezt végül sikerült elkerülni, úgy, hogy a madár a budapesti állatkertben is kapott kezelést.

A sérült sas végül annyira erőre kapott, hogy elérkezett a szabadon engedésének ideje, hiszen a természetvédelmi szakemberek fő törekvése, hogy a vadonból bekerült állatokat visszajuttassák élőhelyükre. A ragadozót a nemzeti park munkatársaival közösen engedték szabadon a Saséri-holtágnál, Sándorfalva térségében.

A meggyógyult ragadozó madarat Sándorfalva határában engedték szabadon. (fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

A rétisas állománya az élőhelyek csökkenése és a mérgezések miatt az 1970-es években Európában kritikus szintet ért el. Magyarországon rendszeresen fészkel a folyók menti galériaerdőkben és idős tölgyesekben. Hazai állománya meghaladhatja a 250 párt, és évente több száz példány érkezik telelni a Baltikumból.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti az elegendés pillanataiban készült képriportot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: madár Szegedi Vadaspark természetvédelem