Hirdetés
Kultúra 2011. október 24. 13:18

Különdíjat kapott Luxemburgban a Pál Adrienn című film

Különdíjjal jutalmazta a vasárnap befejeződött luxemburgi filmfesztivál zsűrije Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjét - közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel.

    A CinÉast filmfesztivált október 5. és 23 között negyedik alkalommal rendezték meg Luxemburgban. A közép és kelet-európai filmek fesztiválján idén magyar, cseh, lengyel, román, szlovák és bolgár filmek mutatkoztak be. A rendezvénysorozaton emellett a térség zenei, művészeti és gasztronómiai ínyencségei is terítékre kerültek - írta a fesztivál honlapja (www.festival.lu).
    A filmmustrán több mint negyven produkciót vetítettek le, ebből kilenc versengett a fődíjért. A zsűrit Agnieszka Holland lengyel filmrendező vezette. A fődíjat a Lech Majewski rendezésében készült Mlyn i Krzyz című lengyel alkotás kapta. A Pál Adrienn a zsűri különdíját érdemelte ki. A közönségdíjat Tomás Rehorek fekete komédiájának, a Czech Made Man című produkciónak szavazták meg a fesztivál látogatói.
    A Pál Adrienn tavalyi bemutatása óta több mint húsz nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel. Ezek között Cannes-ban a nemzetközi kritikusok díjával jutalmazták, a cottbusi filmfesztiválon Kocsis Ágnes a legjobb rendező díját kapta, egyúttal a főszerepet játszó Gábor Éva alakítását is díjazták, a zürichi filmmustrán pedig ugyancsak a kritikusok díját vehették át az alkotók. A Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film műhelyében nemzetközi közreműködéssel született Pál Adrienn a 2010-es Magyar Filmszemlén egyebek mellett a legjobb film díját nyerte el.

pag \\ brr

MTI 2011. október 24., hétfő 12:29

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!