Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rekordmennyiségű hó esett és nincs még vége: Szeged és a megye útjait folyamatosan takarítják
Szegeden 2019. január 23. 22:24 Forrás: Szeged Televízió

Rekordmennyiségű hó esett és nincs még vége: Szeged és a megye útjait folyamatosan takarítják

Nálunk esett a legtöbb hó a megyeszékhelyek közül az elmúlt napokban. A havazás megnehezítette az autósok dolgát, pedig a Magyar Közút és a szegedi környezetgazdálkodási cég gépei 24 órás ügyeletben igyekeztek megtisztítani az utakat.

Hirdetés

Kedden egész nap, lényegében 24 órán át egyfolytában esett a hó Szegeden. Szerda reggelre már 15 centiméternyit mértek, ami ekkor országos rekordot jelentett. A meteorológusok szerint hamarosan érkezik az utánpótlás is.

„A megyeszékhelyek közül Szegeden van a legvastagabb hóréteg ezzel a 15 centiméterrel, és csak rövid ideig tartó csapadékszünetet tapasztalhatunk, folytatódik a hamisítatlan téli idő. Egy újabb csapadékrendszer érkezik majd csütörtökön a nappali órákban Szeged környékére. Várhatóan havazni fog ekkor is, tehát érkezik az utánpótlás, jó néhány cm plusz hóréteg kialakulására lehet a következő időszakban is számítani” – mondta  Tóth Tamás, meteorológus, az OMSZ Szegedi Magaslégköri Obszervatórium munkatársa a Szeged Televíziónak.

A felhős idő a levegőnek sem tesz jót, több más városhoz hasonlóan Szegeden is kifogásolt a minősége a szállópor magas koncentrációja miatt.

A megye főbb útjait a Magyar Közút Nonprofit Zrt. próbálja járhatóvá tenni. Az igazgató szerint azonban csak akkor látszik munkájuk eredménye, ha a havazás eláll, addig a megtisztított szakaszok újra pillanatok alatt havasak lesznek.

„Harminc géppel védekeztünk a megye 1420 kilométeres országos közúthálózatán. Kiszórtunk ezen időszak alatt 395 tonna sót az országos közutakra. Természetesen több alkalommal végeztük ezt a szórást, illetve történt hóekézés és latyakolás is” – mondta Hunkó József, Magyar Közút megyei igazgatója a tévének.

A Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. tíz nagy és öt kis géppel mentesítette a szegedi utakat és nyolcvan-száz munkás kézi erővel dolgozott a buszmegállók és a zebrák kitisztításán.

„A túlzott elvárásokat nem tudjuk teljesíteni, nem is feladatunk egyébként. A tömegközlekedéssel érintett útszakaszok tartoznak a mi elsődleges feladatkörünkbe, ennek igyekszünk megfelelni. A tömegközlekedésnek mindennél fontosabb a fenntartása. Egyébként az útszakaszok, ahol nem dolgozunk, folyamatosan járhatóak voltak a felméréseink, vizsgálataink szerint, és a hóügyeletes jelentései szerint is” – mondta Makrai László, a szegedi környezetgazdálkodási cég vezetője.

A cég végezte a kerékpárutak takarítását is, de az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a járdákon az ingatlan tulajdonosának a felelőssége és kötelessége a síkosságmentesítés.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: havazás közlekedés Magyar Közút Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. tél
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés