Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2019. január 23. 16:19

Sportoljanak többet a lányok – ezért dolgozik a Tisza Squash SE

A lányok sportolásának támogatásáért kezdett átfogó projektbe a szegedi Tisza Squash SE. A határ menti területeken élő általános iskolásoknak kidolgozott kezdeményezés a Lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása, azaz az ActiveGirls nevet viseli.

Hirdetés

A program lényege, hogy a nemek között jelentkező különbséget – amely nyolcéves korban kezdődik, majd folyamatosan nő, ahogy a fiatalok elkezdik a középiskolát – csökkentsék, és segítsék a lányok pozitív kapcsolatát megerősíteni a sporttal, az egészséges életmóddal.

– Az Európai Bizottság által szervezett Európai Sporthéten Szentesen már lezajlott a projekt konferenciája, ahol Rózsa Sándor pszichológus ismertette a Lányok a sportban elnevezésű kutatás módszertanát – árulta el Németh István, a Tisza Squash SE projektmenedzsere. Ez volt az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program központi rendezvénye, amelyen az irányító hatóság, a nemzeti hatóság, a közös titkárság és a KT Antenna is részt vett.

– A folytatásban mentorprogramokat szervezünk, ahol egy tapasztalt mentor négy hónapon át segíti az általa kiválasztott sportolót. A két országból öt-öt mentorpár működik majd együtt, ezeket egy tapasztalt, ismert sportolónő, valamint egy fiatal lány alkotja. A tanácsadás személyes találkozók és online kapcsolattartás segítségével történik. A mentoráltak a projekt zárókonferenciáján a nagyközönségnek is beszámolnak az együttműködésről. Jövőre két többnapos sporttábort tartunk, az egyiket Szentesen, a másikat Adán. A résztvevők egy kiválasztási folyamaton vesznek részt, majd jöhet a bentlakásos sporttábor teljes ellátással, kétnyelvű programokkal és egymás kultúrájának megismerésével. Ezen tíz és tizenöt év közötti lányok vesznek részt, tizenöten a Vajdaságból, tizenöten Csongrád megyéből. A táborban megismerkedhetnek különböző edzésmódszerekkel, más sportágakkal, elismert női sportolókkal, az egészségtudatos táplálkozással, a mozgásban gazdag életmód fontosságával, valamint a helyi nevezetességekkel – tette hozzá Németh. A szervezési feladatokban Sebők Zoltán, a Tisza Squash SE elnöke, valamint a Vajdasági Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság részéről Marko Adamovics vesz még részt.

A Tisza Squash SE a program során elvégzett egy kutatást a hét és tizenöt év közötti lányok testmozgásával kapcsolatos motivációkról – testnevelő tanárok, edzők és szülők mellett általános iskolások voltak az interjúk alanyai. A tanulmányból egy olyan módszertani füzet készül, ami a tanároknak és edzőknek nyújt majd segítséget a lányokkal történő bánásmóddal kapcsolatban. A részükre workshopot is szerveznek, ahol műhelymunkában tartanak tanfolyamot a program eredményeiről. A lányokat továbbá különböző sporteszközökkel is támogatja az egyesület.

A két éven át, 2018 júniusától 2020 júniusáig tartó, a Vajdaságban és Csongrád megyében zajló, az Európai Unió által támogatott Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia Program projekt zárókonferenciáját Szegeden rendezik majd, amin a programban részt vevő szerb és magyar sportvezetők, edzők, tanárok vesznek részt.

A projekt partnerei a Vajdasági Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság, Szentes önkormányzata, a szegedi Tisza Squash Sport Egylet és a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja. A kezdeményezés 210 ezer 865 euróból (68 millió forint) valósul meg, amelyből az IPA hozzájárulása 179 ezer 235 euró (közel 58 millió forint).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ActiveGirls Tisza SE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés