Hirdetés
Túl a városon 2019. január 22. 12:43

Öt százalékos áfát javasol az MSZP a kultúra területén

Az MSZP öt százalékra javasolja csökkenteni az általános forgalmi adót (áfa) a kultúra egyes területein – közölte az Országgyűlés szocialista alelnöke kedden, a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Hirdetés

Hiller István a kultúratámogatásra fordítható társasági adó (tao) megszűnése, illetve az annak helyébe lépő új támogatási rendszer bizonytalansága miatt javasolta az áfacsökkentést.

Javaslata vonatkozna a színházakra, a komolyzenei, jazz- és könnyűzenei koncertekre és a múzeumok állandó kiállításaira.

A szocialista képviselő szerint a kulturális taóval kapcsolatban nem az összeg nagysága, hanem az zavarta a kormányzatot, hogy az adózó autonóm elhatározása juttatta a forintokat a kulturális intézményekhez.

Hiller István elmondta, a kulturális tao megszüntetése gyorsan ment, de arról, mi jön helyette, csak hírek vannak. Nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy egy kormányzati bizottság döntene a 32-35 milliárd forintos összeg elosztásáról.

Hozzátette: az áfa öt százalékra történő csökkentése nem kerül többe, mint a tao mostani összege. Az áfacsökkentés kiszámítható, tervezhető, minden érintett számára pozitív, növeli az ország versenyképességét – érvelt.

Az ellenzéki politikus megköszönte a kultúra területén dolgozók munkáját. Szerinte a köszönet azért is megilleti őket, mert a kormány politikája nem segíti az értékőrző és értékteremtő munkájukat.

Bírálta a kultúrpolitika széttagoltságát, azt mondta: nincs egységes szervezet és nem látszik egységes koncepció sem, tervezés helyett lobbicsoportok erőjátékát lehet megfigyelni.

Kérdésre válaszolva közölte: áfacsökkentési elképzelése nem váltja ki azt a korábbi javaslatát, hogy a kultúra, különösen a közművelődés területén dolgozók fizetését az inflációt meghaladóan emelni kell.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áfa áfacsökkentés Hiller István kultúra MSZP