Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Soha nem látott újságírókat kerestek ellenzéki politikusok a szegedma.hu szerkesztőségében: nem jártak sikerrel
Szegeden 2019. január 21. 14:25

Soha nem látott újságírókat kerestek ellenzéki politikusok a szegedma.hu szerkesztőségében: nem jártak sikerrel

Képriport
Nem találkoztak a szegedma.hu hírportál szerkesztőségében ellenzéki politikusok azzal a négy újságíróval, akiket pedig szerettek volna személyesen megismerni. Tégely József, Arnold Lajos, H. Kovács László, valamint Róth Balázs aláírásaival ugyanis a közelmúltban sok olyan cikk jelent meg, melyek az LMP, a Jobbik, és a Momentum helyi vezetői szerint alig voltak köszönőviszonyban a valósággal.

Hirdetés

Sajtótájékoztatót hirdetett hétfő reggelre három ellenzéki párt a szegedma.hu szerkesztőséhez, ugyanis véleményük szerint az elmúlt hónapok során a kormányzati álhírgyárként működő portál több sajtónyilvános eseményünkön részt vett, de ott az újságírókkal nem sikerült személyesen találkozniuk. Ennek okát próbálták kideríteni úgy, hogy a cikkeket jegyző Tégely József, Arnold Lajos, H. Kovács László, valamint Róth Balázst próbálták beazonosítani.

Helyettük azonban Kapitány Gergely, a portál főszerkesztője fogadta a politikusokat és a sajtótájékoztatóra érkező újságírókat. A süteményt, pogácsát és kávét kínáló főszerkesztő azonban első mondatával elárulta, hogy különösebben nem örül a látogatásnak.

Maguk most szabadságon vannak, vagy elkéredzkedtek tüntetni a munkahelyükről?

– kérdezte ugyanis a politikusoktól.

Miután Tóth Péter, a Jobbik helyi elnöke megkérte, hogy mutassa be neki azt a négy újságírót, akik szerinte inkorrekt módon tudósítottak ellenzéki sajtótájékoztatókról, az önkormányzatot érintő ügyekről és helyi tüntetésekről, Kapitány először azt mondta, hogy a munkájukat végzik valahol máshol. Miután továbbra is szerettek volna találkozni Tóthék Tégely Józseffel, Arnold Lajossal, H. Kovács Lászlóval, valamint Róth Balázzsal, a főszerkesztő megígérte, hogy összehoz egy megbeszélést, ahol ott lesznek a felsorolt munkatársak, de arra más szerkesztőségek munkatársait nem hívják meg.

Egy kisebb kerekasztal-beszélgetés kezdődött ekkor a sajtóetikáról, a szegedi közélet ügyeiről, amivel kapcsolatban kirajzolódtak az erős nézetkülönbségek a felek között. Kapitány szerint például azokat, akik Szegeden kormánypárti újságírók, vagy nyíltan hangoztatják jobboldali nézeteiket, a városvezetéshez közeli sajtóorgánumok megbélyegzik. Példaként említette Zakar Péternek az SZTE rektor-helyettesének nyilatkozatát, aki egy eseményen arról beszélt, hogy az egyetemet nemzetivé kell tenni. Ezért rengeteg támadás érte a helyi sajtóban, ami méltatlan és elfogadhatatlan számára.

Tóth Péter emlékeztette Kapitányt, hogy az első híradás abban a Délmagyarországban jelent meg Zakar kijelentéséről, amely ugyanabba a „kormányzati médiakolhozba”, a nyár végén életre hívott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba tagozódik, mint a szegedma. Kapitány körülbelül egy éve vette át a szerkesztőség vezetését, és azt mondja, hogy korábbi munkahelyén, Pécsett (ahol a fideszes városvezetés egyik önkormányzati médiatermékénél tevékenykedett) elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen keményen megtámadjanak valakit, mert a városvezetésnek nem tetsző kijelentést tesz.

Kapitány szerint nincs központi kommunikációs irányelv a Fideszhez közeli médiáknál, ők igyekeznek kiegyensúlyozottan, tisztességesen tájékoztatni minden eseményről. Ezt Mihálik Edvin, a Momentum helyi elnöke örvendetes törekvésnek tartotta, de emlékeztette a főszerkesztőt, hogy ennek szellemében pontosan idézzék a tüntetések felszólalóit, és ne becsüljék látványosan alul a megjelentek számát ezeken a rendezvényeken. Fehér Attila, az LMP nevében eredménynek tartotta, hogy kialakult egyfajta párbeszéd, és abban bízott, hogy az önkormányzati választásokig felépítenek egy kölcsönös bizalmat az ellenzéki pártok, és a szegedma szerkesztősége.

Tóth Péter ennél borúlátóbb volt a mintegy félórás megbeszélést követően. Szerinte az egy éve lezajlott tulajdonos- és főszerkesztőváltás óta az álhírgyártás meghatározó tényező lett a lapnál, noha korábban egy mérsékelt konzervatív hangvételű, korrekt tájékoztatást nyújtó portál volt a szegedma.hu. Azt mondta, hogy komolyan veszik Kapitány Gergő ígéretét, mely szerint a közeljövőben összehoz egy találkozót Tégely Józseffel, Arnold Lajossal, H. Kovács Lászlóval, valamint Róth Balázzsal. Akkor végre kiderül, hogy ők létező személyek-e, vagy – ahogy a jobbikos politikus sejti –, csak álnevek, és a kormányzati propagandaközpontból küldött cikkek alá biggyesztik ezeket az aláírásokat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jobbik média Momentum Szegedma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés