Hirdetés
Szegeden 2019. január 19. 09:20 Forrás: HVG

Közel 70 szegedi professzor tiltakozik a rektorhelyettes kijelentései ellen

Néhány nappal ezelőtt egy konferencián tett, a város vezetését támadó kijelentései miatt egyre többen támadják Zakar Péter rektorhelyettest. Most 67 szegedi professzor nyílt levélben követelik az egyetem rektorától, hogy vizsgálja ki az esetet, mert szerintük az súlyosan sérti a működési szabályzatot.

Hirdetés

„Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik”mondta Zakar Péter egy konferencián. A gondolatairól a Délmagyarország számolt be, a lap nem igazán mondható ellenségesnek a jelenlegi hatalomhoz tartozó Zakar Péterrel szemben, így nem vádolható azzal, hogy elferdítették a rektorhelyettes szavait. A gondolatokat követően szinte azonnal megjelentek a tiltakozások. A városvezetés nevében Nagy Sándor alpolgármester fejezte ki értetlenségét és hívta fel a figyelmet a város több éves, több száz millió forintos támogatására.

Emellett egyetemi oktatók és hallgatók is felemelték szavukat a valóságtól elrugaszkodott gondoltok ellen. Voltak olyanok, akik a Rektori Hivatal bejáratára szögezték ki tiltakozásukat.

Az elemi tiltakozás hatására Zakar Péter a Facebook-oldalára tette fel cáfolatát, amely azt írta, hogy semmi olyat nem mondott, amit a Délmagyarország leírt. Ugyanakkor a lap is megjelentetett egy közleményt, amelyben cáfolta a rektorhelyettes cáfolatát.

Közben 67 professzor nyílt levelet intézett Rovó Lászlóhoz, az intézmény rektorához, mivel véleményük szerint Zakar Péter súlyosan megsértette az egyetem működési szabályzatát. Arra kérik a rektort, hogy vizsgáltassa ki az ügyet, és az Egyetem Etikai Szabályzatát követve hozza meg a szükséges szankciókat.

A hvg kereste Rovó László, aki azonban külföldön tartózkodik, így nem tudott reagálni a professzorok nyílt levélére.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem Zakar Péter