Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. január 18. 21:46 Forrás: MTI

Tovább írják a történelemkönyvet: február végén újra találkozik Donald Trump és Kim Dzsongun

A téma az észak-koreai atomprogram (most már talán tényleges) leállítása lesz. A helyszínt később jelentik be.

Hirdetés

Trump elnöki hivatalának szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte, hogy a csúcstalálkozón a felek célja az észak-koreai atomprogram megvitatása, illetve e program felszámolása lesz.

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Dzsongcsholt, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökét, akit Kim Dzsongun jobbkezeként tartanak számon (és nem mellesleg a diktátor bátyja). Sarah Huckabee Sanders közlése szerint mintegy másfél órán keresztül tanácskoztak.

A Fehér Házban történt megbeszélés után Mike Pompeo külügyminiszter ebédre hívta meg Kim Dzsongcsholt és kíséretét.

Az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben konkrétumok említése nélkül azt hangoztatta: jó megbeszéléseket folytattak az észak-koreai küldöttséggel. A tárgyalásokon Mike Pompeo külügyminiszterrel együtt részt vett Stephen Biegun, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja is.

António Guterres ENSZ-főtitkár péntek délutáni sajtóértekezletén tárgyalásokat sürgetett Washington és Phenjan között. Mint fogalmazott: nagyon itt van az ideje a komoly tárgyalásoknak és egy „útiterv” kidolgozásának a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

A háromtagú delegáció csütörtökön éjjel érkezett az amerikai fővárosba. A Yonhap dél-koreai hírügynökség az amerikai sajtóban is idézett értesülései szerint a küldöttség levelet is hozott Kim Dzsonguntól az amerikai elnöknek, erről azonban a Fehér Ház közleménye nem ejtett szót.

Donald Trump és Kim Dzsongun tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először. A február végi csúcstalálkozó helyszínét később jelentik be.

(Fotó: cnn.com – a kép a tavaly júniusi találkozón készült.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: atomprogram Donald Trump Egyesült Államok Észak-Korea Kim Dzsongun
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés