Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden újra kiálltak a munkavállalókért: Juhász Tünde nem, de a kormányhivatal portása átvette a tüntetők Orbánnak szánt levelét
Szegeden 2019. január 18. 15:02

Szegeden újra kiálltak a munkavállalókért: Juhász Tünde nem, de a kormányhivatal portása átvette a tüntetők Orbánnak szánt levelét

Képriport
Civilek, szakszervezetek és ellenzéki pártok tiltakoztak péntek délután a túlóratörvény és a kormány politikája ellen a Rákóczi téren, forgalomlassítás is volt majdnem egy órán keresztül.

Hirdetés

18:34 – Ha nincs ideje, vagy lusta végigolvasni alábbi részletes tudósításunkat, nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját három percben!

16:58 – Az elmúlt két óra eseményeiről képgalériánk is van. Szabó Luca képeit a fenti fotóra, vagy ide kattintva láthatják.

16:17 – A demonstráció mindenféle rendbontás nélkül alig, egy óra után békésen véget ért, és mindenki ment a dolgára.

16:15 – Lottózni azért nem kezdünk, de igazunk lett: Juhász Tünde kormánymegbízottnak (és a hivatal összes vezető beszosztású tisztségviselőjének) valami fontos programja lehetett péntek délután, mert a tüntetők Orbánnak szánt levelét csak a portás tudta átvenni, aki viszont nem volt hajlandó semmilyen papírt aláírni arról, hogy ő valóban átvette a nyílt levelet. Így nemhogy Orbánhoz, de még az sem biztos, hogy a tartalékos alezredes kormánymegbízott asszonyhoz el fognak jutni a tüntetés résztvevőinek követelései.

16:09 – Elhangzott a második beszéd is a téren, ismét Farkas Andrea beszélt. Lényegében felolvasta a nyílt levelüket, amit Juhász Tündén keresztül Orbán Viktorhoz szeretnének eljuttatni a követeléseikről.

16:00 – A tüntetők időpontválasztása nem biztos, hogy szerencsés, bár pénteken a kormányablakok este nyolcig vannak nyitva, a hivatal irodáiban fél kettő körül sokan befejezték a munkát, így vannak kétségeink, hogy Juhász Tünde kormánymegbízott vajon várt-e több mint két órát arra, hogy átvegye a főnökének címzett levelet.

15:54 – Abbahagyták a tüntetők a majdnem egy órán át tartó forgalomlassítást, befejezték a körkörös sétát és elindultak közvetlenül a kormányhivatal épülete elé, ahol reményeik szerint Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője átveszi az Orbán Viktornak címzett levelüket, amiben követeléseiket gyűjtötték össze.

15:49 – Most jött ki az első mentőautó a tünetés kezdete óta a mentőállomásról, egyet szirénázott, hogy észrevegyék az emberek, majd csendben, mindenféle porbléma nélkül elment a nagykörút felé a villamossínen.

15:34 – A tüntetők száma mostanra nagyjából állandó, körülbelül 350 ember lehet a téren, egyre hangosabbak, dobolnak, kiabálnak. Rendszeres az Orbán takarodj! és a Mocskos Fidesz! rigmus. Van persze O1G-s transzparens is.

15:29 – Körülbelül háromszáz-háromszázötvenen vannak a téren jelenleg, a demonstrálók úgy lassítják a forgalmat, hogy folyamatosan körbesétálnak a kormányhivatal előtti járdákon a Kossuth Lajos sugárút mellett és újra és újra átkelnek a tér a két oldalán, a Török és a Szilágyi utcánál lévő zebrákon, így az autók nem tudnak folyamatosan haladni. Az érkező villamosokat átengedik, és az autók sem torlódtak fel, mert a rendőrség a Mignon előtt és a Török utcánál eltereli a járműveket a környező utcák felé. A tüntetés szervezői szerint, ha mentő érkezne a Szilágyi utcai mentőállomáshoz vagy onnan, természetesen azt is átengednék, ahogy a villamosokat, de ilyesmire még nem volt példa. 

A rendőrök egyébként tudósítónk szerint a forgalomirányítás mellett folyamatosan videózzák is a demonstrálókat.

15:26 – Tudósítónk az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és DK zászlóit is látta a tömegben. A pártok mellett szakszervezeti táblák is vannak, a KKDSZ Csongrád, az MKKSZ, és a PDSZ tábláját is látta.

15:15 – Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetés kezdetekror mintegy kétszáz-kétszázötven ember volt a téren, de folyamatosan növekszik a demonstrációra érkezők létszáma. Már megvolt az első beszéd, Farkas Andrea, az MKKSZ megyei titkára mondta, és arról beszélt, hogy a dolgozóknak meg kell szervezniük a saját szakszervezeteiket, ha nincs a munkahelyükön, ne tűrjék el, ha a túlóratörvény szerint túlóráztatni akarják őket, valamint egy népszerű popkulturális utalást is bevetve a Beatrice slágerét, a 8 óra munkát emelegette, mint vágyott, ideális állapotot a munkavállalóknak.

Korábban írtuk:

Hivatalosan 15 órakor kezdődött a Rákóczi téren, a kormányhivatal épülete előtt az Álljon le az ország! elnevezésű tüntetés, amellyel kapcsolatosan csütörtökön közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok szegedi csoportjai, ezt itt olvashatja.

A tüntetés résztvevőiről, céljairól, itt írtunk. 

Az egyórásra tervezett forgalomlassító demonstráció után a szervezők egy nyílt levelet készülnek átadni a követeléseikről Juhász Tünde kormánymegbízottnak, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének, amit segítségével Orbán Viktornak szeretnének eljuttatni. Ezzel kapcsolatosan szerdán egy kérvényt is eljuttattak a kormányhivatalba, amit ott át is vettek, Juhász Tündének tehát hivatalosan is tudnia kell a demonstrálók szándékáról, és hogy találkozni szeretnének vele. Kérdéses viszont, hogy a kormánymegbízott asszony hajlandó lesz-e erre.

Cikkünket izgatottan frissítjük.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demonstráció tüntetés DK Jobbik Juhász Tünde kormánymegbízott LMP Momentum MSZP nyílt levél O1G Orbán-kormány Párbeszéd rabszolgatörvény szakszervezet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés