Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Jól kell viselkednie egyeseknek, különben nem kapunk pénzt: az EU nem biztos, hogy értékeli a magyar „szabadságharcot”
Túl a városon 2019. január 17. 13:53 Forrás: MTI

Jól kell viselkednie egyeseknek, különben nem kapunk pénzt: az EU nem biztos, hogy értékeli a magyar „szabadságharcot”

Megszavazta az Európai Parlament azon tervezett mechanizmusnak a létrehozását, amelynek keretében bizonyos, például jogállamisági feltételekhez kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021–2027 közötti költségvetési ciklusban.
Hirdetés

És még csak Brüsszelre sem lehet fogni: a jelentést 397–158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen.

A mechanizmus keretében felfüggeszthetnék, csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat, a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon.

Ilyen határozatra a tervek szerint az Európai Bizottság tehetne javaslatot, egy független szakértői testülettel való egyeztetést követően. Elfogadásáról pedig a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács döntene. Az aggályosnak tartott kérdések orvoslását követően a két intézmény feloldhatná a zárolt uniós pénzeket. Éves jelentésben értékelné az EU-tagok helyzetét az említett szakértői testület, amelybe minden tagország parlamentje egy szakembert delegálna, az EP pedig ötöt.

A kérdésben még a tagállami kormányok tanácsának is ki kell alakítania az álláspontját, utána kezdődhetnek majd meg az intézményközi tárgyalások.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Bizottság Európai Unió Strasbourg