Művház 2019. január 17. 10:26

Programok sokaságával ünnepeljük idén is a magyar kultúra napját

Az idén is változatos programokkal, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját Szegeden.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A nemzeti imádságként számon tartott mű születésére a magyar kultúra napjával emlékezünk.

Szegeden Január 22-én, kedden délután 2 órakor a Szent-Györgyi Albert Agórában díszünnepség keretében adják át az önkormányzat elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket.

A kitüntetetteket Botka László polgármester köszönti. Előtte a város nevében megkoszorúzzák a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban Kölcsey Ferenc szobrát.

A következő napokban számtalan szegedi kulturális intézmény emlékezik rendezvényekkel a magyar kultúra napjára: irodalmi esteket, kiállításokat, vers- és prózamondóversenyt rendeznek, koncertekre és színházi előadásokra is várják a közönséget.

Holnap, pénteken délután 5 órakor Rák Kati zenés beszélgetős műsorának a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház ad otthont, szombaton városi kulturális piacot rendeznek a Szent-Györgyi Albert Agórában, a Petőfi-telepi Művelődési Házban pedig este 6 órától a König Szalonzenekar ad koncertet.

Január 20-án, vasárnap két különleges előadással is várja az érdeklődőket a Kövér Béla Bábszínház: délelőtt 11 órától A mindent látó királylány, este 7 órától pedig a Kafka Hotel című előadást játsszák.

Kedden délután a Szaffi című meseoperett előadása lesz látható.

Hétfőn a Kisszínházban folytatódik a MASZK Egyesület HétFü programsorozata: Pintér Béla és Társulata vendégszerepel a Fácántánc című produkciójával, amelynek főszerepében Csákányi Esztert láthatják a nézők.

Ugyancsak január 21-én, hétfőn 18 órától az IH Rendezvényközpont vendége lesz Nyáry Krisztán, aki Írjál és szeressél! címmel ad elő a Pedagógia esték sorozat tavaszi évadában. Szentmihályon, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban pedig Bauer Krisztina gobelinjeiből nyílik kiállítás délután fél 6-kor.

Kedden – a magyar kultúra napján – több mint fél tucat rendezvénnyel várják a szegedieket.

Délelőtt 10 órától a Kecskési Művelődési Házban Kasztner Anna tart előadást sok-sok zenével, fél 11-kor kiállítás nyílik a Körösy József Szakgimnáziumban Sugár Ibolya képzőművész diákjainak alkotásaiból.

A magyar kultúra napján ingyen tekinthető meg a Reök-palotában Bäck Manci fotókiállítása. Délután fél 2-kor és 4 órakor tárlatvezetést is tartanak.

Ugyancsak kedden délután 3 órakor a nagyszínházban mutatják be a Szaffi című meseoperettet, a Somogyi-könyvtárban A magyar költészet dicsérete címmel rendeznek irodalmi estet délután 5 órától, Varró Dániel és Molnár György pedig az IH Rendezvényközpontban tart zenés irodalmi estet 18 órától.

Szőregen 18 órától folytatódik a kultúra napi programsorozat, a művelődési házban kiállítás nyílik Avramov András fotóiból és műsort ad a Rezegők Néptánccsoport.

A keddi programok este 7 órakor a Kisszínházban érnek véget, ahol 19 órától Örkény István Tóték című tragigroteszkjét láthatják a nézők.

A magyar kultúra napján Bäck Manci fotókiállítását ingyen nézhetik meg az érdeklődők a Reök-palotában.

Szerdán délután 2 órakor vers- és prózamondó verseny kezdődik a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban, csütörtökön délután 3 órakor pedig az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban irodalmi délutánnal búcsúzik az idei kultúra napi programsorozat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szent-Györgyi Albert Agóra Botka László kitüntetés programok