Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Folytatódik a HétFü a Kisszínházban: Pintér Béla és Gálvölgyi János indítják az évet
Művház 2019. január 16. 11:42

Folytatódik a HétFü a Kisszínházban: Pintér Béla és Gálvölgyi János indítják az évet

Két budapesti sikerelőadással erősít a MASZK Egyesület a következő hetekben Szegeden. A Kisszínházban 2019-ben folytatódik a HétFü színházi sorozat, elsőként hétfőn Pintér Béla és Társulata érkezik.

Hirdetés

Szinte lehetetlen jegyet szerezni a budapesti játszóhelyeken a Fácántánc és A hullaégető című előadásokra, a szegedi közönségnek azonban most nem kell utaznia a színházi élményért. Pintér Béla és Társulata januárban érkezik, a Gálvölgyi János főszereplésével színre vitt Orlai-előadást pedig februárban láthatja a szegedi közönség a Kisszínházban.

A régóta várt Fácántánc Csákányi Eszter főszereplésével január 21-én, hétfőn este 7 órától lesz látható a Kisszínházban.

A történet egy nevelőintézetben játszódik, ahol  életfogytig tanulnak és dolgoznak a „gyerekek”. Itt is vannak despoták, megalkuvók, talpnyalók, karrieristák; van igazodás, ügyeskedés, kibekkelés és reménykedés; és nem utolsó sorban van az istenadta nép, az ő számlájukra megy az egész.

Sok humorral felfestett, mégis meglehetősen sötét képet kapunk hazánkról:

„áttételesen az elmúlt negyedszázad magyar történelmét látjuk itt kicsiben: a keleti csapatok kivonulnak, a nyugatiak bevonulnak, színleg kiépül a demokrácia, valójában soha; és hiába törekszünk nyugat felé, ott sem találjuk a helyünk, s megindulunk ismét keletre.” – írja a darabról B. Kiss Csaba.

Csákányi Eszter partnerei a szegedi fácántáncban Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla, Friedenthal Zoltán, Tokai Andrea, Szakács Zsuzsa, Szabó Zoltán és az író-rendező Pintér Béla lesznek.

Nemes és fajsúlyos alapanyagból vitte színre a Vaskakas Bábszínház és az Orlai Produkciós Iroda A hullaégető című darabot, amely február 11-én érkezik Szegedre.

Gálvölgyi Jánost ezúttal szokatlan, drámai és izgalmas szerepben láthatja a közönség: ő játssza Karel Kopfrkingl karakterét, a prágai krematórium dolgozóját, aki a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya.

A hullaégető című darab Gálvölgyi János főszereplésével február 11-én érkezik Szegedre.

Rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, és egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket is, és fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg, a behízelgő hóhér, akinek fel sem tűnik, hogy már egy párhuzamos világrendet szolgál, melynek javáért magától értetődő természetességgel áldozza fel a hozzá legközelebb álló embereket is.

Ladislav Fuks hátborzongató és időtálló regényéből a hatvanas években kiváló csehszlovák film is készült rasszizmusról, kirekesztésről. Gálvölgyi János akkor Kopfrkingl magyar hangja volt, most színpadon is eljátszhatja a karaktert.

Az erős szövegekre és látványos vizuális elemekre épülő előadás „megmutatja az egyén útkeresését a változó társadalom viharaiban”.

Gálvölgyi János partnerei Schruff Milán, Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália és Bora Levente, az örökérvényű kérdéseket felmutató előadás rendezője Pelsőczy Réka.

Az előadásokat szervező MASZK Egyesületet is érinti a TAO megszüntetése és a további finanszírozás körüli bizonytalanság. A januári és februári műsort ennek fényében csak megemelt jegyárakkal tudták meghirdetni, de bíznak benne, hogy ennek ellenére továbbra is ki tart mellettük a szegedi közönség.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház MASZK Egyesület Gálvölgyi János HétFü Pintér Béla
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés